IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия е готова да замрази добива на петрол и без Иран

Вероятността за сделка между големите производители на "черно злато" се увеличава

09:31 | 23.03.16 г. 3
Саудитска Арабия е готова да замрази добива на петрол и без Иран

Саудитска Арабия е готова да се присъедини към държавите, които “замразиха” производството на петрол от следващия месец, без Иран. Това съобщава старши делегат от Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), цитиран от Financial Times.

Това увеличава вероятността за сделка между големите производители на "черно злато", допълва изданието.

Най-големите производители на петрол в света ще се срещнат в Доха, Катар, на 17 април, за да обсъдят отново ограничението на добива, след като през февруари Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела се съгласиха да запазят обемите на добивите от януари.

Делегатът, пожелал анонимност, коментира, че много страни са съгласни да “замразят” добивите на петрол. “Защо това трябва да зависи от Иран”, посочва той. Миналия месец обаче държавите от Персийския залив предложиха точно това – сделката да зависи от Иран, основен конкурент на ОПЕК, който иска да се наложи на пазара.

Иран се стреми да увеличи добивите и износа след вдигането на санкциите срещу петролната индустрия на страната през януари. Техеран не показва готовност да подкрепи споразумение за ограничаване на добивите.

Генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри коментира вчера на пресконференция във Виена, че може би в бъдеще Иран ще се присъедини към групата.

Министърът на енергетиката на Катар Мохамед бин Салех ал-Сада посочи миналата седмица, че около 15 държави от и извън ОПЕК подкрепят идеята за “замразяване” на добивите на петрол. Анализатори обаче смятат, че мярката ще има ограничено въздействие върху пазарите и баланса на търсенето и предлагането, тъй като добивите в много държави са рекордни.

През последните седмици обаче хедж фондове и други спекуланти драстично увеличиха залозите си за ръст на цената на петрола. Делегатът на ОПЕК също прогнозира ръст на цените на "черното злато" до края на годината заради свиването на резервите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Това което прави цените на петрола ниски, най-вероятно е статистическа грешка в МАЕ. Или пък редица статистически грешки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Чакаите -те нали бяха се договорили за замразяване на добивите- С А Русия ОАЕ Запасите са твърде високи но това което прави цените на петрола ниски е техническия прогрес и рязкото намаление на потреблението от това Но това е само началото бъдещето са електрическите и водородни автомобили ВЕИ и споделените пътувания Производителите на петрол които разчитат основно на приходите от него ГИ ЧАКАТ ТРУДНИ ВРЕМЕНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
И да замразявате и да не, нищо няма да ви помогне! Пазара е залят! Малко да скочат цените и шистоваците увеличават добивите? Рецесиращата икономика подтиска допълнително потреблението! Намалявайте добивите, за да вадите още по-малко пари! Всъщност едва ли това ще се случи, да намалите добивите, тъй като ситуацията е ясна! Просто БЛЪФ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още