IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските петролни компании се ангажираха да замразят производството през 2016 г.

През февруари добивът на петрол в Русия е нараснал с 5,3%, а износът - с 6,2%

20:34 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Руските петролни компании се ангажираха да замразят производството си през тази година на рекордното равнище от месец януари. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес и БТА.

Новината идва на фона на данните, че през февруари добивът на петрол в Русия е нараснал с 5,3%, а износът се е увеличил с 6,2 на сто.

Снощи Путин свика ръководителите на руските петролни компании на съвещание, на което са обсъдили замразяването на обема добиван петрол. В началото на срещата Путин ги уведомил, че енергийният министър Александър Новак на практика се е договорил за стабилизиране на добива на международната сцена и ги попитал дали да съгласни с идеята, уточнява ТАСС.

„Постигнато бе споразумение, според което ще поддържаме добива на петрол през 2016 г. на равнището от януари тази година“, заяви на правителствено заседание днес Путин, цитиран от АФП.

Във вторник енергийният министър Александър Новак посочи, че към идеята за замразяване на производството са се присъединили страните, добиващи 73% от петрола в света и това е "критична маса". Дори ако Ирак не се присъедини към ограниченията, те ще бъдат ефективни, а за Иран може да бъде взето индивидуално решение, добави енергийният министър.

Русия увеличи постепенно производството си през последните години, участвайки в жестоката конкуренция на страните износителки за пазарен дял, която е в основата на поевтиняването на черното злато до най-ниското му равнище от 13 години.

През януари добивът достигна 10,91 млн. барела дневно, което е рекорд за постсъветския период на Русия. През февруари спадна до 10,88 млн. барела дневно. Според експерти за Русия е трудно да увеличи значително производството в краткосрочна перспектива.

Добивът на петрол в Русия е нараснал с 5,3%, или с 2,17 млн. тона, през февруари спрямо същия месец миналата година до 43,064 млн. тона, сочат документи на Централното диспечерско управление на Горивно-енергийния комплекс, цитирани от ТАСС.

Башнефт е запазила лидерската си позиция по увеличение на добива на петрол в Русия, като е добила 1,643 млн. т петрол, или с 11,4% повече в сравнение със същия период на 2015 г.

Нараснал е добивът на петрол и от Газпром нефт - със 7,8% до 4,43 млн. т. При Сургутнефтегаз увеличението е от 3 на сто до 4,867 млн. т, а Татнефт е отчел по-голям обем с 8,4 на сто до 2,213 млн. т.

Увеличение на добива са успели да постигнат и Роснефт и Лукойл, които през предходния месец намалиха производството си на петрол. При Роснефт увеличението е с 2,9 на сто до 15,828 млн. т, а при Лукойл - с 0,1 на сто до 6,673 млн. т.

Износът на руски петрол през февруари за една година е нараснал с 6,2 на сто до 19,69 млн. тона, сочат материалите на диспечерското управление.

За страните от Общността на независимите държави (ОНД) износът е бил с 6,8% повече, или 1,832 млн. т, а за страните извън ОНД увеличението е от 6,2 на сто до 17,858 млн. т.

В същото време износът на втечнен природен газ (ВПГ) от Русия е намалял с 38,9 на сто през февруари спрямо същия месец на миналата година до 0,751 млрд. кубични метра.

От началото на 2016 г. износът на ВПГ се е свил спрямо първите два месеца на миналата година с 19,6 процента до 2,136 млрд. кубични метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още