IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин привиква шефове на петролни компании на кризисна среща

Вероятно ще бъдат обсъдени възможностите за намаляване на производството и промяна в данъчното облагане

14:59 | 29.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руското правителство търси нови възможности за стабилизиране на цената на петрола. Президентът Владимир Путин е привикал на кризисна среща в Кремъл директорите на големите петролни компании в страната, пише московският всекидневник „Ведомости“. Очаква се корпоративните ръководители да се срещнат с президента още днес или във вторник.

Централните теми са състоянието на глобалния петролен пазар, както и данъчната политика, пише медията. В основата на дискусиите е и дилемата дали в борбата срещу срива на цената на петрола Русия трябва да замрази добива си на сегашното ниво, или дори да го понижи допълнително. Въпреки това обаче не се очаква в рамките на срещата да се вземе конкретно решение. Очевидно Путин възнамерява да получи повече гледни точки за възможните реакции на Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил поканата, като обаче не пояснява датата на срещата. 

Срещата няма да има конкретен дневен ред, но вероятно ще се обсъди ситуацията на световния пазар на петрол, как компаниите може да се адаптират към ниските цени, както и темата за данъчното облагане. Представители на Министерството на финансите, които настояват за промяна на данъчния режим, не са поканени за участие в срещата. На ниво държава се обсъжда възможността за замразяване или дори намаляване на официалното производство. Възможно е този проблем да се обсъжда с компаниите, твърди източникът на вестника. Най-вероятно ще се обсъди замразяването на петролния добив в случай на споразумение с ОПЕК, заяви служител на една от петролните компании.

В продължение на месеци страните производителки на петрол обсъждат възможността за намаляване на производството на петрол, за да насърчат цените.

На 16 февруари руският министър на енергетиката Александър Новак обсъди темата със свои колеги от Саудитска Арабия, Катар и Венецуела в Доха. Тогава страните се съгласиха, че всяка от държавите ще запази през 2016 г. нивото на производството си на това от 11 януари 2016 г. За Русия това означава, че нейното производство на петрол през 2016 г. ще нарасне с 1,9% до 544 милиона тона. Сегашният излишък на петрол в света възлиза на около 1,75 млн. барела на ден. Вече достигнатите споразумения ще намалят свръхпроизводството до 1,3 милиона барела на ден, каза Новак.

Консултациите между производителите на петрол трябва да бъдат завършени според него до 1 март

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
НАТИСНИ КОП4ЕТО НА ХАРПА ДА УДАРИ САУДИТСКА И ЦЕНИТЕ САМО КАТО СЕ ПОЯВИ СЪОБЩЕНИЕ 4Е ИМА ЗЕМЕТРЪС В САУДИТСКА И СА ЗАСЕГНАТИ КЛАДЕНЦИТЕ ШЕ ЛИТНАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още