IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Консултациите по предварителна петролна сделка ще приключат до 1 март

Руският енергиен министър заяви, че разговори за замразяване на производството ще се водят и със страни извън ОПЕК

13:42 | 21.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Консултациите по предварителна сделка между водещите петролни производители за замразяване на производството би трябвало да приключат до 1 март, след като миналата седмица в Доха група, водена от Русия и Саудитска Арабия, достигна до обща позиция, заяви руският енергиен министър, цитиран от CNBC.

В телевизионно интервю от събота Александър Новак каза още, че споразумението, обявено на 16 февруари има достатъчна тежест.

„Тези страни, които открито подкрепиха този подход, произвеждат около 75% от глобалния обем на петрол за износ. Имам предвид, че това на практика е достатъчно за договорка“, каза Новак в предаването „Новини в събота“.

Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела заявиха тази седмица след разговори в Доха, че са готови да замразят продукцията си на нивата от януари, ако и други производители направят същото.

Иран приветства сделката. Страната обаче не обяви, че също замрази добива, а заместник-министърът в събота каза, че всъщност скоро ще увеличи производството.

Новак коментира, че разговорите между Венецуела и Иран продължават, а консултации ще бъдат проведени и със страни извън ОПЕК, включително Мексико и Норвегия.

„Вярвам, че те ще заемат конструктивна позиция“, добави той.

Цените на петрола се сринаха с над 70% през последните 20 месеца в резултат на почти рекордното производство на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, допринасяйки сериозно за едно от най-лошите пренасищения в историята.

Ударената от криза Венецуела се опитва да постигне петролна сделка, за да компенсира бруталната рецесия, която струва на водещата социалистическа партия мнозинството на парламентарните избори през декември.

Ако на пазара не се доставя допълнително петрол, то глобалният излишък от петрол ще се понижи с поне 1,3 млн. барела на ден, добави Новак.

Министърът казва още, че Иран е заел сравнително конструктивна позиция по сделката от Доха, но засега не е заявил готовност да се включи към предложенията.

Заместник-министърът по петрола на Иран Рокнедин Джавади каза в събота, че Техеран цели да увеличи производството на петрол със 700 000 барела на ден в близко бъдеще.

Иран и преди е казвал, че няма да се откаже от пазарния си дял, след като едва през януари се завърна на пазара на петрол в резултат на вдигането на международните санкции срещу страната.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още