IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо евтиният петрол не помага, а вреди на световната икономика?

Без съмнение ниските цени на горивата са от полза на редица потребители, но има големи разлики между населението в износителките и вносителките на суровината

11:18 | 20.02.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Понижението на кредитния рейтинг на Саудитска Арабия тази седмица до А- от Standard & Poor's не беше изненада, но все пак беше добра илюстрация на това как срива на петролния пазар всъщност не е такъв икономически стимул, какъвто мнозина очакваха.

Карл Уайнбърг, главен икономист в High Frequency Economics, използва понижението на Саудитска Арабия, както и тези на Катар, Оман и Казахстан, за да напомни на клиентите си как падащите цени на суровините натежават на глобалния растеж, пише MarketWatch.

Уайнбърг изчислява, че спад от 100 долара в цената за барел може да понижи глобалните печалби само от извличане на петрол с 3,2 трилиона долара, или около 4,5% от глобалния БВП. Допълнителни ще се последиците за глобалната икономическа активност от продажбите на петрол, транспорта и проучвателните дейности. 

Американският лек суров петрол WTI струва с около 76 долара по-малко в сравнение със средата на 2014 г.

„Не е погрешно да се смята, че тези спадове са от полза на потребителите на петрол“, казва Уайнбърг. „Но разковничето се корени във факта, че потребителите в страните вносителки на петрол са по-склонни да спестят тези средства, а потребителите в страните износителки – да похарчат парите, които иначе щяха да дадат за енергия. Това означава, че ще отнеме години или десетилетия, докато спестяваният се трансформират в разходи“, посочва Уайнбърг.

„Ако населението в страните вносителки на петрол има по-високи доходи и спестява повече, то световният БВП ще се понижи. С други думи, ако доходът на работник на петролно поле в Нигерия, чиято заплата е на санитарния минимум, намалее наполовина, това ще повлияе на неговото потребление повече отколкото намалените със същата сума разходи за гориво на зъболекар в Белгия“.

Сривът на петролния пазар се трансформира в истински фискални проблеми за страните производителки и подхранва твърденията, че преговорите за замразяване на добива от тази седмица са сигнал за отчаяние. Въпреки че такава мярка няма да промени кой знае колко пренасищането на пазара, фючърсите поскъпнаха след новината, че производителките поне си говорят помежду си.

Според Хелима Крофт, дикректор на звеното за суровини в RBC Capital Markets, срещите тази седмица за едно от първите признания, че не всичко е наред в настоящата среда на ниски цени. „Преговорите може да положат основите на по-проактивен подход по-късно тази година, след като ОПЕК оцени последиците от завръщането на Иран на петролния пазар“, коментира Крофт. 

Тя посочва, че спектърът на интензивността на негативните последици остава широк:

„Малка, богата и диверсифицирана икономика като Обединените Арабски Емирства е уникално добре позиционирана, за да издържи на продължителен период с ниски цени. Венецуела, от друга страна, е изправена пред хуманитарна криза с недостиг на храна, питейна вода и лекарства. Саудитска Арабия е някъде по средата“.

 Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Досега петролът беше толкова скъп и печалбата толкова масивна, че тези петролни компании не само разшириха до невероятни мащаби своите проучвания за нови залежи, капиталовата си база и пр, но също инвестираха в добре диверзифицирано портфолио от ПОЛИТИЦИДобре, де, за една компания е все едно дали ще копае катранени пясъци или ще инвестира в соларна термична - защо не го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
точно така! евтиния петрол, евтиния алкохол и пури и евтините жени таковат мамата на целата икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
точно така! евтиния петрол, евтиния алкохол и пури и евтините жени таковат мамата на целата икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Досега петролът беше толкова скъп и печалбата толкова масивна, че тези петролни компании не само разшириха до невероятни мащаби своите проучвания за нови залежи, капиталовата си база и пр, но също инвестираха в добре диверзифицирано портфолио от ПОЛИТИЦИ в сума ти страни по света, като започнем с американския сенат, бранещ със зъби и нокти техния бизнес, и продължим с политическата класа в почти всичи петролодобиващи страни. Световната икономика ще се развива по-добре с по-евтин петрол, защото не само ще прави икономии от цените на горивата, но също ще се избави от перманентното тракане на оръжие свързано с петрола (както от консуматорите, така и от добиващите), ще се разтурят раковите образувания на петролния картел не само в рамките на ОПЕК, но и сред големите европейски и американски корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Да, евтиния петрол им е виновен, че си надуха държавните разходи до безкрай и сега не им излизат сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: ... доста посредствен анализ ...Даже не е и анализ, по-скоро е някакво есе по поръчка на статуквото.Отн.: Защо евтиният петрол не помага, а вреди на световната икономика?Това определено не е вярно. И петролът не е евтин. Тези хора са такива патологични лъжци и мошеници, че всяко едно тяхно твърдение следва динамично да бъде проверявано и валидирано 'по време на полет' - и когато петролната мафия ти каже 'Добър ден', първата ти работа е да погледнеш дали слънцето изобщо е изгряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
khao
преди 8 години
доста посредствен анализ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Не виждам и някаква благодарност от страна на производителите на петрол към останалия свят , който им купува петрола на 3 - на цена и ги зарина с пари за няколко години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Петрола не е евтин - инвестициите които са направени са разчетени на свръх висока цена - проблемът е в инв. стратегии и грешната преценка на бизнеса от страна на добивните компании. От там и грешна настройка на държавните бюджети - на принципа да профукаме всичко което изкараме . Е като си утроил заплати на база на висок петрол от няколко години - бъди така любезен сега да ги намалиш тройно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още