IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският петролен министър: Няма да има съкращаване на добива на петрол

Али ал-Наими заяви, че ОПЕК не е обявявал война на шистовата индустрия

19:45 | 23.02.16 г. 5
<p>
	<em>Али ал-Наими Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Али ал-Наими Снимка: архив Ройтерс

Саудитският петролен министър Али бин Ибрахим ал-Наими заяви във вторник, че се надява производителите да се срещнат през март, за да договорят замразяване на производството, но съкращаване на добива няма да има, съобщава CNBC.

Миналата седмица Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела предложиха замразяване на производството на нивата от януари. Руският енергиен министър Александър Новак заяви в събота, че сделката, която зависи от участието на други производители, ще бъде финализирана до 1 март, съобщи Ройтерс.

"Замразяването представлява начало на един процес, а това означава, че ако можем да накараме всички основни производители да договорят замразяване на добива, то тогава високите запаси в момента вероятно ще намалеят в разумни срокове. Все пак ще отнеме известно време", каза Наими.

"Намаляване на производството няма да има, защото малко страни ще го направят, дори ако обещаят, че ще го понижат. Затова няма смисъл да си губим времето, стремейки се към намаляване на добива", добави той.

Наими направи изявлението си по време на конференцията IHS CERAWeek в Хюстън, което е и първата му изява в САЩ откакто Саудистка Арабия поведе сегашната политика на висок добив в ОПЕК преди повече от година.

Ал-Наими заяви още, че има повече неща, които могат да обединят участниците в енергийната индустрия отколкото да ги разединят, но липсата на консенсус е накарала ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) да възприемe политиката, която поведе цените спираловидно надолу.

„Обратно на слуховете, които чувате, не сме обявявали война на шистовото производство или на която и да е страна или компания“, каза той.

„Правим това, което всеки друг независим представител в тази зала прави. Реагираме на геологията и на условията на пазара и се опитваме да постигнем най-добрите резултати в силно конкурентна среда“.

Пазарът ще определи къде по кривата на разходите лежи пределното петролно производство, каза още той. Сондажните компании с по-високи разходи трябва да намерят начини да станат по-ефективни, да взимат кредити или да обявят ликвидация, добави той.

Цените на петрола се сринаха с над 70% от средата на 2014 г. насам, след като почти рекордното производство на петрол от страните членки на ОПЕК, Русия, САЩ и други страни производителки създаде огромно презасищане на суровината.

Сривът се ускори, след като през ноември 2014 г. ОПЕК обяви, че няма да намали добива, за да повиши цените. Вместо това страните членки продължиха да добиват петрол на същите нива, за да защитят пазарния си дял и да притиснат производителите с високи разходи.

„Пазарът на петрол е много по-голям от ОПЕК. Положихме големи усилия да обединим всички – ОПЕК и страните извън организацията, за да намерим консенсус. Няма интерес към споделяне на бремето, затова оставихме пазарът да намери решение като най-ефективен начин за ребалансиране на търсенето и предлагането“, каза Наими.

„Това беше, и все още е, обикновен пример за оставяне на пазара да свърши своето“, добави той.

Наими е министър на петрола и природните ресурси на Саудитска Арабия от 1995 г. насам. Преди това той управлява държавния петролен гигант Saudi Aramco, за която се твърди, че е най-ценната компания в света.

По-ниските цени принудиха лидерите на Саудитска Арабия да се възползват от пазара на облигации, да теглят средства от валутните резерви, да коригират бюджета и да обявят намаляване на субсидиите, които помагат за поддържането на стабилността на страната.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
Така и с Иранския министър преди дни, Аз вика съм съгласен да участвам в схема за увеличаване цената на петрола, ама не можем да намалим производството, имаме да наваксаме с толкова години санкции --------------------------------------)) много хитър арабата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
Така и с Иранския министър преди дни, Аз вика съм съгласен да участвам в схема за увеличаване цената на петрола, ама не можем да намалим производството, имаме да наваксаме с толкова години санкции --------------------------------------)) много хитър арабата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Ами откъде накъде ТЕ ще намалят производството, а пък останалите ще помпад до дупка ??Така и с Иранския министър преди дни, Аз вика съм съгласен да участвам в схема за увеличаване цената на петрола, ама не можем да намалим производството, имаме да наваксаме с толкова години санкции Standart&Poor's put to SA rating A-, which is just four rungs above non-investment grade junk, възможно ли е да намали продукцията......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Много се радвам ,че шистовият фалира защото е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Лошото е ,че ниската цена на петрола прави ел.колите не конкурентни и се надявам ,че разума ще победи защото идват 3 катастрофи 3-те планетарни катастрофи петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445,и финансова - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,,и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още