IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Границата между Гърция и Македония не е затворена за имигрантите

Затворените граници могат да обърнат потока на бежанците към България, Румъния и Полша

15:43 | 22.02.16 г.
ЕК: Границата между Гърция и Македония не е затворена за имигрантите

Въпреки заявките отпреди няколко дни границата между Гърция и Македония е отворена за всички бежанци, съобщи в обедния брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Наташа Берто. Скопие планира да ограничи достъпа на имигранти от Афганистан, идващи от Гърция. През страната ще могат да преминават само граждани на Сирия и Ирак, снабдени с необходимите лични документи. Подобно ограничение ще наложи и Австрия.

Затворените граници могат да означават и промяна на маршрута на бежанците – вместо през Македония, Сърбия и Австрия през България, Румъния и Полша, към Европа, но проблемът да се окаже същия, защото България и Румъния не са членове на Шенген.

Подобен сценарий не е изключен, стана ясно от думите на Берто. Тя допълни, че държавите, които потенциално могат да се превърнат в част от маршрута на бежанците, още от октомври 2015 година участват в седмичните дискусии по казуса и при изготвянето на плановете за действие.

На последния съвет на лидерите на ЕС беше договорено да няма затваряне на границите между държавите до 6 март, когато ще има нова извънредна среща на високо ниво, посветена само на миграционния натиск. На нея трябва да присъстват и представители на Турция, от която идват основната част от потоците от бежанци в Европа.

ЕС обеща на Анкара 3 млрд. евро, които да бъдат насочени за справяне с бежанската криза и съответно – намаляване на потоците към Европа. Засега обаче коментарите на европейски чиновници са, че Турция не изпълнява поетите ангажименти и бежанците не намаляват.

Една от страните, които получава сериозни упреци, че не се справя с кризата, е и Гърция. Страната обаче заявява, че изпълнява своите задължения – подобрила е редица дейности, свързани основно с регистрацията на бежанците и изграждането на бежански центрове. 

Темата ще бъде повдигната отново през седмицата по време на среща на страните от Западните Балкани в австрийската столица Виена. На нея е поканена и България. 

Всичко около бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още