IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произвоството на ОПЕК за февруари е на най-ниското си ниво от поне 20 години

Ирак и Нигерия отчитат най-силен спад на добива през този месец

22:43 | 29.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производството на суров петрол на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през февруари се е понижило до най-ниското си ниво от поне 20 години, съобщава Bloomberg.

ОПЕК е намалил добива си с 79 000 барела до 33,06 млн. барела на ден този месец, сочи проучване на Bloomberg сред петролни компании, производители и анализатори. Нигерия и Ирак водят в спада, докато иранският добив е нараснал до най-високото си равнище за последните три години.

ОПЕК изостави целта си да добива по 30 млн. барел на ден на срещата си на 4 декември във Виена. Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, поведе групата към борба за пазарен дял срещу производителите с по-високи разходи, например шистовите компании в САЩ.

„Не бих взел твърде сериозно спада, тъй като иракското производство е волатилно, също важи и за Нигерия“, казва Майкъл Линч, президент на of Strategic Energy & Economic Research в Уинчестър, Масачузетц.

Добивът на Нигерия се е понижил с 139 000 барела до 1,889 млн. долара, най-големият спад в проучването. Производството на страната е непостоянно заради политическите сътресения и кражби по делтата на река Нигер, основния производствен регион.

Иракският добив също е спаднал със 125 000 барела на ден до 4,385 млн. барела този месец, сочи проучването. Вторият най-голям производител в ОПЕК е добивал по 4,51 млн. барела на ден през януари, най-високото месечно данни, според данните на Bloomberg, датиращи от 1989 г.

Добивът на Иран обаче е нараснал със 140 000 барела на ден до 3 млн. барела, което е най-високото им равнище от юли 2012 г., когато санкциите срещу страната бяха засилени. Ислямската република се опитва да си възвърне пазарен дял, след като миналия месец санкциите срещу страната бяха вдигнати.

Саудитска Арабия, най-големият производител в ОПЕК, е добивал по 10,2 млн. барела на ден за втори пореден месец в очакване на сделка с Русия и други производители за замразяване на производството. Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар на 16 февруари се договориха да замразят добива на нивата от януари, ако и другите страни производителки се съгласят.

Кралството няма да намали производството на петрол, тъй като е малко вероятно другите страни да подкрепят ограничаването на добива, заяви петролният министър Али ал-Наими на енергийната конференция HIS CERAWeek в Хюстън миналата седмица. Това остави бремето от балансиране на пазара върху производителите с по-високи разходи.

Всичко за петролната индустрия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още