IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран все още се сблъсква с ограничения в износа на петрол

Купувачите са предпазливи заради затруднения с банките и корабните превози

22:21 | 01.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран все още се сблъсква с ограничения в износа на петрол, тъй като купувачите са предпазливи при засилването на търговията поради затруднения с банките и корабните превози. Това посочи днес Мохзен Гамсари, директор по международните въпроси на Иранската национална петролна компания (NIOC) в интервю за Ройтерс.

Иран работи за връщането на пазарния си дял след вдигането на санкциите през януари и износът на петрол вече се е увеличил с 500 000 барела през февруари.

“Доставките на ирански суров петрол, особено до Европа, все още обаче са затруднени заради липсата на яснота по редица въпроси, свързани с транспорта и финансите”, каза Гамсари. 

„През март износът ни определено ще бъде по-висок спрямо февруари, но зависи от ситуацията в логистиката и банковите канали. Някои корабни компании все още проявяват неохота да дойдат, както и банки”, посочи той. 
“Разликата в обема на доставките през март и февруари ще бъде осезателна, като основна част от тези допълнителни пратки ще бъдат насочени към Европа”, допълни Гамсари. 

Литаско, търговското подразделение на руския петролен гигант Лукойл, испанските рафинерии Cepsa и френският концерн Total са били първите купувачи в Европа след вдигането на санкциите, смятат източници на Ройтерс.

“Износът на петрол от Иран се е увеличил с 400 000 барела на ден през 11-ия месец от иранската година (21 януари-19 февруари)”, съобщи по-рано днес иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от Франс прес.

(БТА)

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 39 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Доставките на ирански суров петрол, особено до Европа, все още обаче са затруднени заради липсата на яснота по редица въпроси, свързани с транспорта и финанситеОсобено с финансите...ако се разплащат в евро , някой много ще се разсърди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още