IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо "мечките" странят от борсата в Иран?

Акциите на фондовия пазар в Техеран отбелязват ръст от над 25% от началото на годината

16:58 | 16.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато световните пазари потъват все повече в "меча" територия, акциите на борсите в Иран вървят нагоре.

Основният фондов пазар в Техеран отбелязва ръст от 22% след вдигането на ядрените санкции през януари и от 25,6% от началото на годината насам, съобщава CNN.

Част от санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Техеран бяха вдигнати на 16 януари, отчасти възстановявайки достъпа на страната до световните пазари.

Анализатори в ACL, инвестиционна компания, фокусирана върху Иран, казват, че инвеститорите са привлечени от ниските оценки на пазара и възходящата посока на икономическия растеж.

Tehran Stock Exchange е сред петте най-големи борси в Близкия изток с над 300 вписани компании и пазарна капитализация от около 100 млрд. долара. Това е сериозно предимство пред останалите пазари, които се отварят за света. Куба, Мианмар и други страни с надежди да привлекат инвеститори дори не могат да се доближат до това ниво на развитие.

„Иран е страна от Г20 в изчакване“, казва Барт Хелг, партньор в ACL. “Тя има най-голямото образовано население в региона и най-големия пазар. Географското ѝ местоположение реално я позиционира като регионален икономически лидер“, добавя той.

И все пак иранският пазар е малък по глобалните стандарти. Американският индекс S&P 500 например има пазарна капитализация от над 17,8 трлн. долара в края на януари.

Най-големите компании, вписани в Иран, включват петролни и стоманодобивни дружества, телекомуникационни компании и банки.

Според ACL ръстът на пазара засега се дължи основно на местни инвеститори.

Финансовите санкции в миналото спираха международните инвеститори да навлязат на пазара, но някои западни инвеститори вече могат да купуват акции на повечето публични компании. Все още има някои ограничения обаче, а инвестициите са забранени за американските инвеститори.

Иран се стреми да привлече още инвестиции. Международни бизнес делегации постоянно посещават страната, а иранският президент Хасан Рухани бе на визита в Европа миналия месец.

САЩ може да е от губещите в този бум. Макар че страната вдигна голяма част от ядрените санкции срещу Иран, много бизнес ограничения остават налице.

Рискът също все още е сериозен. Иран залага много на завръщането си на глобалния петролен пазар, планирайки огромни инвестиции в петролната си инфраструктура. Цените на суровия петрол обаче се сриват. И макар че Иран се опитва да диверсифицира икономиката си, все още разчита на енергията за 25% от държавните си приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още