IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта на Европа от петрол е по-голяма, но газът е по-чувствителна суровина

Европа внася почти 90 на сто от потребявания петрол и малко под 66 на сто от потребявания природен газ, според доклад

13:49 | 09.09.15 г.
Зависимостта на Европа от петрол е по-голяма, но газът е по-чувствителна суровина
Европа е зависима повече от вноса на петрол, а не толкова на природен газ и въглища. Това показват резултатите от проучване на Елена Палцева от Института по икономики в преход към Стокхолмския университет.
 
Доставките на газ обаче имат много по-голяма политическа окраска и това ги прави по-рискови, каза тя в своята презентация по време на кръгла маса, посветена на енергийната сигурност в Европа и България.
 
Темата за енергийната сигурност на Европа беше повдигната по-сериозно след "газовите войни" между Русия и Украйна. Оттогава европейските власти правят анализи и посочват различни начини за решение на проблема с доставките на енергийни суровини, сред които  са и мерки за съхранението на резервите, както и енергийната свързаност между страните.
 
Припомняме, че още през 2009 г. бяха дадени заявки от България за изграждане на газови връзки със съседните държави. Въпреки уверенията на не едно правителство, че работата по тях е приоритет, нито една връзка още не е готова.
 
Европа внася почти 90 на сто от потребявания петрол и малко под 66 на сто от потребявания природен газ.
 
За България зависимостта от вноса на газ е най-голяма. При петрола зависимостта не от вноса не е толкова силна отчасти и защото страната ни е износител на петролни продукти, показва анализът на Палцева. Вносът на въглища също не е толкова важен за страната заради местния добив.
 
От думите на анализатора стана ясно, че основната заплаха за енергийната сигурност на Европа до голяма степен са политическите рискове. Тяхната сила обаче варира - България например е много силно зависима от конфликт между Украйна и Русия, защото трасето на газовите доставки през Украйна е единствено за нас.
 
В същото време за Германия рискът доставките да прекъснат заради политическо напрежение е по-малък, защото страната получава суровината основно от един източник, но по повече газопроводи..
 
Така освен политическите рискове, опасност за доставките представлява и транспортирането на суровината. За въглищата например този риск не е особено значим, защото могат да бъдат избирани по-разнообразни маршрути.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още