IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple продаде облигации за рекордните 17 млрд. долара

Компанията ще финансира с постъпленията обещаните компенсации за инвеститорите заради спада на акциите

10:03 | 01.05.13 г.
Apple продаде облигации за рекордните 17 млрд. долара

Apple продаде облигации за рекордните 17 млрд. долара, за да финансира обещания по-висок дивидент на инвеститорите, предаде Bloomberg.

Компанията емитира дългови книжа с плаваща лихва за 3 млрд. долара и с фиксирана лихва за 14 млрд. долара с падеж от 3 до 30 години. Постъпленията ще помогнат на компанията да избегне данъците върху средствата, които държи в чужбина, както и да компенсира инвеститорите за спада на акциите заради значите за забавянето на растежа на производителя на iPhone.

Емисията е първата за Apple от 1996 г. насам и е консултирана от Goldman Sachs Group и Deutsche Bank. Преди около 9 години компанията изчисти баланса си от дългови книжа, след като настъпи матуритетът на дълговите книжа, емитирани през 1994 г.

Анализатори коментират, че е имало изключително силно търсене, тъй като компанията е силно име и е успяла да повиши апетита на пазара. Запознати източници посочват, че търсенето е достигнало дори 50 млрд. долара.

Вчера обаче рейтинговата агенция Fitch предупреди, че “значителния ликвиден резерв на компанията е засенчен от заплахата на променливите потребителски предпочитания, засилената конкуренция на пазара и бързите технологични промени”.

Освен това отново се засилват опасенията, че темпото на ръст на продажбите на Apple е продължило да се забавя и през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още