IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM инвестира в британски центрове за данни

Технологичният концерн ще утрои броя на центровете си на Острова от два на шест

09:20 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Глобалната IT група IBM ще утрои броя на своите центрове за данни в облака във Великобритания, заяви концернът във вторник, присъединявайки се към обявената от Facebook и Google готовност да инвестират във Великобритания въпреки гласуването на британците да напуснат Европейския съюз, предава Ройтерс.

IBM обяви, че ще изгради четири нови центъра за данни, за да отговори на търсенето от своите клиенти от публичния и корпоративния сектор, които все по-често съхраняват данни и управляват бизнеса си в облака.

Генералният мениджър на IBM Европа за облачни услуги Себастиан Краузе заяви, че инвестицията отразява силата на икономиката на Обединеното кралство и обема на възможностите на изчислителните облаци. 

„Клиентите от Великобритания наистина разбират възможностите на облака да даде тласък на иновациите, за да бъдат по-гъвкави техните бизнес модели, за да имат по-добра представа при вземането на решенията, както и за да осигуряват по-добро обслужване на клиентите", заяви той в интервю.

IBM е оценил облачните си капацитети във Великобритания преди гласуването през юни, но не вижда причина да промени курса в резултат на решението за Brexit.

„Всички са на мнение, че икономиката на Великобритания ще продължи да бъде много силна и ще има значителни възможности, със или без Brexit", каза той.

Технологичните директори балансират между британския ентусиазъм към технологичния сектор и наличието на таланти, подхранвани от университетите от световна класа и несигурността на бъдещите отношения на страната с Европейския съюз, и по-специално възможността за привличане на работници от целия икономически блок.

Редица фирми, включително Google и Facebook вече решиха, че предимствата надхвърлят рисковете, но те подчертаха значението на възможността за привличане на най-добрите хора.

IBM заяви, че нейният отпечатък във Великобритания ще нарасне от два центъра за данни на шест, обслужващи клиенти, като например туристическата компания Thomson, която е собственост на TUI, търговците на дребно Boots и Dixons Carphone, и National Grid, както и правителството. Компанията обаче не разкрива размера на инвестицията.

Brexit обаче създава от друга страна несигурност за бъдещото съответствие на британските и европейските правила за защита на данните, които наскоро бяха променени.

Краузе обаче заяви, че IBM е „добре оборудвана" за всеки сценарий след Brexit, като разполага с 10 центрове за данни в континентална Европа, които може да се използва, ако Великобритания не се придържа към европейските стандарти в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още