IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании планират изграждането на нов финансов хъб в Лондон

Четири от най-големите китайски банки договориха финансирането на първия етап от трансформация за 1,7 млрд. паунда на Роял Албърт Докс

11:46 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Royal Albert Docks Project</em></p>

Снимка: Royal Albert Docks Project

Докато Великобритания се опитва да договори условията за излизане от Европейския съюз (ЕС), а банките обмислят възможностите си за преместване на континента, Китай започва да изгражда нов финансов квартал на Лондон, съобщава Bloomberg.

Четири от най-големите банки на страната този месец договориха финансирането на първия етап от трансформацията за 1,7 млрд. паунда (2,12 млрд. долара) на стари докове в източен Лондон в хъб за финансови компании.

Китайските компании може да инвестират 4 млрд. паунда в имоти в Лондон тази година, надминавайки рекорда си от 2015 г. с една трета, сочат данни на CBRE Group. Въпреки че британският вот за излизане от ЕС понижи цените за китайците, обезценявайки паунда спрямо юана, дългосрочна печалба отчасти зависи от това дали Brexit ще свали наемите и цените, отнемайки ролята на Ситито като финансовият хъб на Европа.

„Китайските инвеститори залагат, че Великобритания ще се справи добре в разговорите за Brexit, а ако това не се случи, компаниите въпреки това ще изберат Лондон за своя база“, казва Майкъл Маркс, бивш главен изпълнителен директор на строителната фирма U & I Group Plc. “Лондон не се е превървал във финансова столица на света за една нощ и със сигурност няма да изгуби статута си толкова бързо“, допълва той.

От вота за Brexit насам купувачи на бизнес имоти от Китай са похарчили 600 млн. паунда във Великобритания, сочат данни на CBRE, които обаче не включват покупките на физически лица. China Minsheng Investment е купила централата в Лондон на Societe Generale за 84,5 млн. паунда. China Vanke придоби Ryder Court, офис сграда в Мейфеър, за 115 млн. паунда, а Kingboard Chemical Holdings купи Moor Plave в Ситито миналия месец за 271 млн. паунда.

Бизнес имотите не са единственият пазар, който печели. В Канари Уорф, където банките, включително Barcalys, Citigroup и Credit Suisse, намаляват офисното си пространство и служителите си, китайската Greenland Holdings се надява жилищата в Лондон да бъдат по-атрактивни.

Базираната в Шанхай компания наскоро представи проекта си Spire London в Канари Уорф, който би трябвало да се превърне в най-високата жилищна сграда в Европа, когато бъде завършен през 2020 г. Поне седем евентуални купувача са се включили незабавно и са платили депозит от по 10 хил. юана (1 454 долара), за да си гарантират място, когато официално започнат записванията за жилища.

Малко над 200 от общо 861 жилищни единици са били продадени, заяви говорител на строителната компания. Имотите са на цена от 693 хил. паунда за едностаен апартамент до 1,9 млн. паунда за такъв с три спални. Имотите в Канари Уорф, оценяващи се на над 1 млн. паунда, са поевтинели с 8% от пика им през септември 2014 г., след като по-високият гербов налог обезкуражи купувачите.

Завръщането на китайските инвеститори в Лондон след вота за Brexit ще зависи не само от валутните колебания, но и от посоката на цените и наемите в града.

„Ако смятате, че обменният курс между юана и паунда ще се върне на нивото, на което беше, ще има валутна печалба в допълнение на възвръщаемостта от даден имот, но няма гаранция, че това ще се случи“, казва Колин Лизиери, професор по недвижими имоти в университета в Кеймбридж. „Наемите или капиталовите стойности може да се понижат с времето, ако има проблеми със свръхпредлагането или ако търсенето намалява“, казва още той.

Цените на офисите в Ситито в Лондон са се понижили с най-бързия си темп през юли заради опасения, че свободните площи може да се увеличат, а наемите да спаднат, ако вотът за Brexit накара компаниите да преместят служителите си в чужбина. Международните компании може да изнесат от Лондон 100 хил. работни места в рамките на двете години преговори между ЕС и Великобритания, тъй като бизнесите рискуват да изгубят правата си на паспортизация, посочва анализаторът на Jefferies Group Майк Прю.

„Много неща предстоят да се случат на пазара, което увеличава микса от шокове около Brexit”, казва Прю. „Очакваме наемите да се понижат с между 8 и 10% през следващите 24 месеца с риск да спаднат с до 20%, ако движението на пазара е подобно на това през 2001 и 2002 г., когато технологичният балон се пръсна“, допълва той.

Опасенията, че Лондон ще изгуби статута си на финансовата столица на Европа, обаче не спират ABP и Citic да осигурят над 300 млн. паунда за финансирането на първата фаза от проекта на Роял Албърт Док и да получат резервации за 13 от 20-те сгради, които ще бъдат построени на този етап. Bank of China, Agricultural Bank of China, Industrial & Commercial Bank of China и China Construction Bank са отпуснали кредити за построяването.

Нови сделки за поне 1 млрд. паунда ще бъдат сключени преди Коледа, според Ричард Джан, базиран в Лондон ръководител на китайския отдел за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE. Компанията в момента работи по още три сделки с китайски клиенти, оценявани на около 1,2 млрд. паунда, казва Джан без да коментира кои имоти се купуват.

Как изглежда новият проект вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още