IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите избягват имотите поради опасения от по-високи лихви за по-дълго време

Фонд мениджърите са намалили вложенията си в имоти до най-ниското им ниво от 2009 г.

11:54 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите по света са намалили вложенията си в недвижими имоти до 15-годишно дъно, тъй като секторът изпитва затруднения под натиска на високите лихви, пише Financial Times.

Нетни 28% от мениджърите са отписали сектора на недвижимите имоти през май, спад с 13 процентни пункта спрямо предишния месец, сочи новото допитване сред глобални фонд мениджъри на Bank of America. 

Пазарът на бизнес имоти преминава през болезнено откъсване от ултраниските лихви, към което се прибавя несигурността за бъдещето на офисите след пандемията от Covid-19. Притесненията напоследък, че лихвите по заемите в големите икономики ще останат по-високи за по-дълго време също натежават допълнително върху сектора.

„Промяна в очакванията за лихвите е фактор, който допринася за тази промяна в нагласите, тъй като от март не е настъпила никаква фундаментална промяна, различна от темата за инфлацията в САЩ“, коментира Оливър Салмън, директор на екипа за световни анализи в консултантската компания Savills. „Нужни са спадове на лихвите, за да се подобрят пазарните нагласи“, допълва той.

Допитването на BofA сред 245 парични мениджъри, управляващи активи за 642 млрд. долара, показва, че вложенията се пренасочват от имотите към акциите на компании за потребителски стоки, облигации и кеш.

Секторът на бизнес имотите в света е донесъл на инвеститорите загуба от 4,1% през 2023 г., най-ниската годишна възвръщаемост от 2009 г. насам, сочи индексът Global Annual Property на MSCI.

Някои пазари на недвижими имоти в Европа се представиха дори по-лошо миналата година, отколкото по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Офис секторът беше особено тежко засегнат, като страда от високи нива на свободните площи и несигурно търсене, тъй като наемателите се приспособяват към нови работни практики.

По-малко понижения на лихвите през 2024 г. ще се отразят на рефинансирането в сектора, тъй като разходите растат, а стойността на активите намалява. Заеми за бизнес имоти на стойност около 820 млрд. долара в САЩ вероятно ще достигнат падеж тази година, включително заеми за 214 млрд. долара, които бяха удължени, след като падежираха миналата година, показват данните на MSCI.

„В САЩ има притеснения заради значителната пропаст в рефинансирането. Колкото по-дълго лихвите остават високи, толкова по-трудно е „да удължаваш и да се преструваш“, казва Салмон.

Много собственици не са склонни да продадат имотите си и да поемат големи загуби, тъй като се надяват, че пазарът ще се възстанови в близко бъдеще.

Сделките също намаляват. Пазарът на бизнес имоти в света отчете седем поредни тримесечия на спадащи обеми от сделки, като те се понижиха с 18% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г., по данни на MSCI.

Допитването на BofA показа, че нагласите сред фонд мениджърите са били сред най-оптимистичните от ноември 2021 г., като 64% от инвеститорите са заявили, че не очакват рецесия през следващите 12 месеца. По-високата инфлация е водещ риск за спад, считат 41% от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още