IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Европа се доближава до повратна точка

Очаква се инвестиционната активност да се възстанови от второто полугодие благодарение на сближаването на очакванията на купувачи и продавачи за цените

11:55 | 15.03.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвестиционните обеми, вложени в бизнес имоти в Европа, се очаква да достигнат близо 34 млрд. евро през първото тримесечие на 2024 г., съобщава консултантската компания Savills.

Макар и все още спадаща, инвестиционната крива показва признаци на стабилизиране. Очаква се обемът на инвестициите за последните четири тримесечия, изчислявани до края на първите три месеца на тази година, да достигне 144 млрд. евро, малко под нивото от предходните четири тримесечия от 149 млрд. евро.

Според прогнозата на консултантската компания основни пазари като Великобритания, Германия и Франция ще отбележат най-малкия спад на инвестиционния обем през първото тримесечие – само 5% под нивото от първите три месеца на 2023 г., тъй като цените на тези пазари са били коригирани особено бързо.

„Пропастта в очакванията на продавачи и купувачи започва да намалява, затова очакваме да видим постепенно възстановяване на инвестиционната дейност от второто полугодие на 2024 г. нататък“, коментира Тристам Лардър, ръководител на капиталовите пазари за Европа в Savills.

„Секторите на логистичните имоти и на многофамилните жилища ще останат предпочитаните класове активи в Европа тази година, въпреки че има нарастващ апетит за търговски площи и предвид корекциите на цените през последно време виждаме също все повече инвеститори да отправят запитвания за офиси“, допълва той.

Savills прогнозира, че тази година обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа ще достигне 177 млрд.-182 млрд. евро. Това ще бъде значително възстановяване на инвестиционните обеми с ръст между 19% и 22% спрямо отчетените 149 млрд. долара през 2023 г.

„Очаква се Централна и Източна Европа и скандинавските страни да отбележат най-голям годишен ръст на обемите от инвестиции с прогозирани повишения от съответно 28-40% и 17-35% към края на годината на фона на относително ниските отчетени обеми през 2023 г.“, отбелязва Лидия Бриси, директор на отдела за европейски анализи в Savills.

„Очаква се Южна Европа да се възстанови с ръстове между 12-21%, а основните пазари вероятно ще отбележат годишно покачване с между 16-19%. В останалата част от Западна Европа инвестиционните обеми ще се повишат с 15-17% към края на годината“, допълва тя.

Способността за достигане на желаната доходност от инвестициите е била много сложна през 2023 г. и това е довело до силно движение надолу на доходността във всички сектори на недвижимите имоти, отбелязва Savills. Но консултантската компания счита, че очакваният спад на лихвите на централните банки ще подкрепи инвестиционната активност по-късно тази година и ще стабилизира доходността от второто полугодие на 2024 г. нататък.

„Многофамилните жилища и супермаркетите са двата сектора с най-голям брой пазари, които очакват затягане на доходността с -26/50 базисни пункта през идните 12 месеца, подкрепена от положителните очаквания около жилищния сектор и хранителните магазини в момента“, казва Джорджия Ферис, анализатор в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още