IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS определи забавянето при бизнес имотите за основен риск

Експозицията на банката към риска в сектора е нараснала до 55,09 млрд. долара през 2023 г.

14:32 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS посочи забавянето на пазара на бизнес имоти като един от „водещите и зараждащи се рискове“ пред швейцарската банка, тъй като по-високите лихви по заемите и спадът след пандемията в търсенето на офис площи засягат сектора, предава Ройтерс.

Пазарите на бизнес имоти в САЩ и Европа са обхванати от най-голямото забавяне след кризата през 2008-2009 г.

„Негативните последици за оценките от по-високите лихви и структурният спад в търсенето на офис и търговски площи може да предизвикат по-широки последици предвид експозицията на материалния счетоводен баланс на банките и небанковите институции към сектора“, съобщи банката в годишния си доклад за 2023 г.

UBS посочва, че експозицията ѝ към риска в сектора е нараснала до 55,09 млрд. долара през 2023 г. спрямо 47,1 млрд. долара през 2022 г., главно заради придобиването на конкурента Credit Suisse. Редица други големи европейски банки имат по-значителни експозиции към бизнес имотите, сочат официални данни.

UBS определя като „водещи и зараждащи се рискове“ тези, които имат възможността да се материализират в рамките на една година и може значително да засегнат групата. Други рискове, посочени в доклада, включват инфлацията и геополитиката.

Бизнес имотите не бяха сред водещите рискове, които UBS отбеляза в годишния си доклад миналата година.

Банката не посочва отделни данни относно експозицията си към пазара на бизнес имоти в САЩ, който изпитва особени затруднения.

Цените на имотите там намаляват, подлагайки на натиск задлъжнели строителни компании и някои регионални американски банки, както и специализирани германски кредитори с голяма експозиция.

Анализатори отбелязват, че ударът за големите банки в света от допълнително забавяне на пазара на бизнес имоти вероятно ще бъде управляем с малки последици за печалбите им.

Миналия четвъртък Международният валутен фонд съобщи, че банките трябва да бъдат бдителни относно рисковете за недвижимите имоти в Швейцария.

„Финансовият сектор е устойчив, със силни буфери, но уязвимостите от сектора на недвижимите имоти остават“, отбеляза МВФ, след като завърши прегледа си на швейцарската икономика.

В годишния си доклад UBS отбеляза, че по-голямата експозиция към бизнес имоти в Швейцария е засилила и рисковете около климатичния преход.

Причината е, че миналата година Швейцария прие закон за климата и иновациите, който ще повлияе на правилата за енергийната ефективност, съобщи банката.

Кредиторите се опитват да намаляват емисиите, свързани с кредитирането им на имоти, които са голям източник на въглеродни емисии.

Някои ръководители на европейски банки призоваха правителствата да затегнат правилата около декарбонизирането на недвижимите имоти, като предупредиха, че без това те ще имат затруднения да изпълнят климатичните цели.

UBS съобщи, че цели да намали с 45% емисиите, свързани с портфейла ѝ с жилищни имоти в Швейцария до 2030 г., и с 48% за бизнес имотите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още