IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за имотите помрачават перспективите пред банките в Европа

Но европейските кредитори са по-добре изолирани от забавянето в сравнение с тези в САЩ, считат анализатори

16:44 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сътресенията на имотните пазари от двете страни на Атлантическия океан засилват опасенията за рискове от зараза за финансовия сектор в Европа, но анализатори смятат, че банките на Стария континент са по-добре изолирани от забавяне на пазара в сравнение с тези в САЩ, пише Wall Street Journal.

Експозицията към проблемни имотни компании и пазари вече нанесе значителни удари на печалбите на швейцарската частна банка Julius Baer Gruppe и на германския кредитор, финансиращ имоти, Deutsche Pfandbriefbank. Наблюдатели на индустрията казват, че някои по-малки банки в Европа все още може да са уязвими предвид факта, че скоро не се очаква силно възстановяване на пазара на бизнес имоти в САЩ и на имотните пазари в Европа.

Пазарът на бизнес имоти в Европа понася удар заради високите лихви, затягането на кредитирането и намаляващите цени на имотите наред със забавянето на икономиката. В САЩ служителите избягват пътуванията до офиса след пандемията от Covid-19, което понижава стойностите, въпреки че силната икономика смекчава последиците засега.

Миналия месец Julius Baer обяви спад на печалбата от 55% за 2023 г. заради загуба на кредити, отпуснати на един конкретен европейски конгломерат. Банката не конкретизира клиента, но Wall Street Journal и други медии съобщиха, че тя е подкрепяла австрийската имотна компания Signa, която изпадна в несъстоятелност миналата година. Швейцарската инвестиционна банка Vontobel изчислява, че експозицията на Julius Baer към Signa е „изяла“ до 20% от капитала ѝ от първи ред, най-висококачествения дял от капитала на банката, въпреки че компанията е съставлявала само 1,5% от общия кредитен портфейл на банката, коментира старши анализаторът Андреас Вендити в интервю.

Кредиторите омаловажават експозицията си към бизнес имотите, като се съсредоточават върху процента им от кредитния портфейл, докато би било много важно да се погледне процентът от основния капитал, коментира Вендити.

Няколко дни по-късно Deutsche Pfandbriefbank съобщи, че е изправена пред „най-голямата имотна криза от финансовата криза“ и обяви значителен спад на печалбата си за 2023 г. заради заделени средства за предпазване от рискове. Цената на акциите ѝ достигна най-ниската си точка от листването на банката през 2015 г., но оттогава леко се възстанови. Pfandbriefbank е нетипичен пример в европейския банков сектор със 74% експозиция на заемите към бизнес имотите, коментира анализаторът от Julius Baer Роджър Деген в интервю.

Експозицията на европейските банки към бизнес имоти в САЩ изглежда управляема, като австрийската Bawag, Deutsche Bank и Banco Santander имат най-голямата експозиция, отбелязват анализатори от JPMorgan. В световен план Nordea, SEB, AIB, Bank of Ireland, Deutsche Bank, HSBC Holdings, Erste Group Bank, UniCredit и Bawag имат най-високата експозиция, сочат данните на JPMorgan.

Ръководители на Deutsche Bank и UBS се опитаха да успокоят инвеститорите за положението на имотна конференция по-рано този месец, като заявиха, че не очакват забавянето на пазара на бизнес имоти да навреди на счетоводните им баланси.

Въпреки това проблемът тревожи регулатори и централни банкери заради възможни финансови рискове. През януари Международния валутен фонд заяви, че натискът в сектора на бизнес имотите в САЩ създава рискове за инвеститори и кредитори, а през ноември Европейската централна банка заяви, че забавянето на имотния пазар в Европа може да трае с години.

Експозицията на банките от еврозоната към бизнес имоти е 5% от общите им активи, заяви заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гиндос по-рано този месец. Но макар повечето големи банки в Европа да имат достатъчно буфери, за да не бъдат засегнати от волатилността на тези активи, по-малките кредитори с по-висок дял на заемите за бизнес имоти може да имат по-голяма експозиция, коментира Де Гиндос.

Имотните компании и банките с експозиция към тях може да получат известно успокоение, ако централните банки започнат да понижават лихвените проценти по-късно тази година, каквито са широките очаквания. Очаква се инвестициите в имоти в Европа да се увеличат през второто полугодие, но слабият икономически растеж вероятно ще направи 2024 г. предизвикателна за пазара, счита консултантската компания CBRE. В САЩ инвестициите в бизнес имоти вероятно ще започнат да се възстановяват през второто полугодие, допълва компанията.

Цените на бизнес имотите вероятно ще се стабилизират в континентална Европа за някои класове като висококачествени търговски площи след няколко години на спад и подкрепа през последно време от ръста на наемите, счита Деген. Цените на офисите остават най-проблемната категория и може да продължат да намаляват, допълва той.

От друга страна, цените на бизнес имотите в САЩ вероятно ще продължат да намаляват, особено в офис сегмента, а перспективите пред качествените търговски площи се подобряват благодарение на ограничено ново предлагане и връщането на търсенето за физически пространства на точните локации, казва Деген.

Като цяло експозицията към бизнес имоти е вероятно по-голям проблем за банките в САЩ, особено за тези със средна капитализация, заради по-смесените перспективи пред балансите им, коментират анализатори от Barclays. „[Забавянето] остава относително по-малка пречка за Европа“, отбелязват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още