IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ са по-застрашени от европейските при срив на имотния пазар

В Европа германските кредитори са с най-голяма експозиция към пазара на бизнес имоти, сочат данни на Morgan Stanley

06:51 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите европейски банки намаляват кредитирането си за бизнес имоти и експозицията им е наполовина на американските кредитори, а това прави американските банки по-уязвими на фона на продължаващото понижаване на цените на офисите, съобщава Morgan Stanley, цитирана от Ройтерс.

Пазарите на бизнес имоти по света са обхванати от най-големия спад от финансовата криза през 2008-2009 г., тъй като по-високите лихви по заемите и ръстът на свободните площи, породен от тенденцията повече хора да работят от вкъщи, засяга търсенето на офис площи.

Анализатори на Morgan Stanley отбелязват, че регионалните банки в САЩ изглеждат по-застрашени наред с германските регионални кредитори, които за разлика от по-големите европейски банки увеличаваха експозицията си.

„Като цяло смятаме, че проблеми, свързани с пазара на бизнес имоти, няма да доведат до системно събитие, а по-скоро до управляеми последици за печалбите, локализирани в малък брой банки“, отбелязват анализаторите.

В „стрес сценарий“, при който спадове на цените на имотите принуждават банки да признаят загуби и влошаване на качеството на кредитите на кредитополучателите, европейските банки ще понесат удар от 3% върху печалбите си за срок от три години, който според анализаторите е „управляем“.

Това е вярно, защото 70% от европейските банки с голяма капитализация намалиха експозицията си от 2022 г. до около 5% от кредитния си портфейл и почти всички кредитори имат под 1% експозиция към САЩ, където свободните офис площи са 21% спрямо 8% в Европа, коментират анализаторите.

За сметка на това германските регионални банки имат експозиция от над 20% към пазара на бизнес имоти, като тези заеми съставляват по-голямата част от кредитните портфейли на специализирани кредитори като Deutsche Pfandbriefbank (PBB) и Aareal, отбелязва Morgan Stanley.

Сред големите европейски кредитори Deutsche Bank има най-голямата експозиция към пазара на бизнес имоти в САЩ, но анализатори казват, че това е само 1,5% от заемите ѝ и банката вече е заделила известна сума за покриване на потенциални загуби.

Банки с голяма пазарна капитализация в САЩ имат експозиция от около 11%, а кредитори със средноголяма капитализация - цената на акциите на някои от тях се понижи през последните седмици, имат експозиция от около 30%.

Рисковете при рефинансирането и свободните площи са „ключови притеснения“ за пазара в световен план, считат анализаторите, но отбелязват „значителни разлики“ между американските и европейските банки.

Дълг за около 660 млрд. долара за пазара на бизнес имоти е с настъпващ падеж в САЩ през 2024 г. спрямо 150 млрд. - 200 млрд. долара в Европа, отбелязват те.

Свободните площи в градовете варират от 32% до 27% в Сан Франциско и Лос Анджелис до 9% в Лондон и 5% в Цюрих, сочат данните на Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още