IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите заеми за бизнес имоти надхвърлят резервите на най-големите банки в САЩ

Провизиите за загуби на кредити изтъняват макар регулаторите да изтъкват рисковете, свързани с пазара на бизнес имоти

11:17 | 20.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лошите заеми за бизнес имоти са надхвърлили резервите за покриване на загуби при най-големите банки в САЩ след резкия ръст на закъснелите плащания, свързани с офиси, търговски центрове и други имоти, пише Financial Times.

Средните резерви в JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley са намалели от 1,60 долара на 90 цента за всеки долар дълг в сферата на бизнес имотите, по който кредитополучателят закъснява с плащанията най-малко 30 дни, сочат подадени документи пред Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

Рязкото влошаване е станало през миналата година, след като просроченият дълг за бизнес имоти в шестте големи банки почти се е утроил до 9,3 млрд. долара.

Майкъл Бар, който отговаря за банковия надзор във Федералния резерв, коментира миналия петък, че регулаторите „са тясно съсредоточени върху кредитирането за бизнес имоти на банките“, включително „как те докладват за риска си“ вътрешно и дали „заделят уместни провизии и имат достатъчно капитал, за да се предпазят от възможни бъдещи загуби на кредити за бизнес имоти“.

В по-широкия банков сектор в САЩ стойността на просрочените заеми за офиси, молове, апартаменти и други бизнес имоти е нараснала над два пъти миналата година до 24,3 млрд. долара спрямо 11,2 млрд. долара година по-рано.

Сега американските банки имат в резерв 1,40 долара за всеки долар просрочени заеми за бизнес имоти спрямо 2,20 долара година по-рано, сочат данните на FDIC. Това е най-ниското покритие, което са имали банките, за да поемат възможни загуби на заеми за бизнес имоти от над седем години насам.

Бил Морленд от компанията BankRegData, която събира и анализира данни за кредиторите, отбелязва, че в индустрията няма съмнение, че „средствата за тези загуби на кредити трябва да нараснат значително“.

„Има банки, които може да са изглеждали добре преди шест месеца, но няма да изглеждат толкова добре следващото тримесечие“, отбелязва Морленд.

По-рано този месец New York Community Bank изтри над 50% от пазарната си стойност, след като съобщи за необявени преди това възможни загуби за стотици милиони долари в портфейла си с кредити за бизнес имоти.

Проблемът е съсредоточен около резервите, т.е. провизиите, които банките вземат, за да покрият бъдещи загуби по просрочени заеми. Провизиите са удар за печалбите, затова банките се стремят да ограничат как и кога ги вземат.

Традиционно банки и регулатори определят резервите по категория на заема и процент на загуби в исторически план. Банките държат по-високи резерви, например 10%, за необезпечено кредитиране като заеми по кредитни карти спрямо 2% до 3% за заеми за бизнес имоти, които имат по-малък процент на просрочия.

Някои анализатори твърдят, че е рисковано да се разчита на процент загуби за бизнес имоти в исторически план, особено за офиси, след пандемията от Covid-19 и че банките трябва вместо това да основават резервите си на сегашни нива на просрочия.

„В даден момент, ако по-високите нива на свободни площи се задържат, собствениците на имоти няма да могат да обслужват дълговете си и банките ще трябва да налагат възбрани“, коментира Жоао Граня, преподавател по счетоводство в Booth School of Business в университета в Чикаго.

„Зная, че в исторически план процентът на загуби е нисък, но трябва да видим дали банките са предприемчиви в прогнозирането на очаквани загуби, а не разчитат само на това, което се е случило в миналото“, допълва той.

Банкери твърдят, че са подготвени. Резервите им срещу просрочия са били по-високи от необходимото преди една година и сега са намалели, тъй като просрочията нарастват, твърдят те. И допълват, че регулаторите изглеждат съсредоточени върху експозицията на малки и средни банки.

Главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан заяви през декември, че банката е установила само 5 млрд. долара дълг за бизнес имоти, свързан със сгради в сектори на имотния пазар, в които цените са намалели. Това е малка сума за банка, която е спечелила близо 30 млрд. долара миналата година и има активи за над 3,2 трлн. долара, допълни той.

Този месец обаче BofA е посочила в документ до FDIC, че просрочията по заеми, обвързани с офиси, жилищни и други нежилищни сгради, са нараснали с 50% през последното тримесечие на миналата година до 2,1 млрд. долара. В същото време банката е намалила изгубените си резерви за тези заеми с 50 млн. долара до малко под 1,3 млрд. долара.

Ричард Баркъм, глобален главен икономист в консултантската компания CBRE, коментира, че в индустрията „всеки спад на провизиите...би бил фундаментално погрешно поведение“. Банките ще изгубят 60 млрд. долара от лоши заеми за бизнес имоти през идните пет години, счита той. Това е близо два пъти повече от резервите им на стойност 31 млрд. долара за тези кредитни загуби, сочат данни на BankRegData.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още