IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на пазара на бизнес имоти в САЩ се прехвърлят към Европа

Германската банка Deutsche Pfandbriefbank съобщи, че увеличава провизиите заради продължаващата слабост на имотните пазари

10:32 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проблемите на пазара на бизнес имоти в САЩ, които вече нанесоха удар на банки в Ню Йорк и Япония, се пренесоха в Европа тази седмица, засилвайки опасенията от по-широка зараза, пише Bloomberg.

Поредната жертва беше германската Deutsche Pfandbriefbank, чиято цена на облигациите се понижи заради притеснения относно експозицията ѝ към сектора. Тя реагира, като съобщи в сряда, че е увеличила провизиите заради „продължаващата слабост на имотните пазари“.

Тя определи сегашните сътресения като „най-голямата имотна криза от финансовата криза“.

Кредиторите все повече увеличават провизиите за отпуснат на собственици на имоти и строителни компании дълг, тъй като заемите започват да се влошават, след като растящите лихви подкопаха стойността на сгради в цял свят. Във вторник американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че загубите в сектора на бизнес имотите са притеснение, което ще продължи да притиска собствениците, но допълни, че според нея проблемът е управляем.

За офиси в САЩ, където връщането на работа след пандемията е по-бавно и не толкова значително, цената на опустошението е особено висока. И някои прогнозират, че пълните последици дори може да не са отразени все още в цените. Анализатори в компанията Green Street заявиха, че може да се наложи те да намалеят с още 15% тази година.

„Оценките остават твърде високи. Кредитори, които основават решенията си на тези оценки, са по-застрашени от затруднения“ и някои може да бъдат подложени на „натиск“ в резултат на това, допълват анализаторите.

Цените на AT1 облигациите на германските банки с експозиция към имотите намаляват. Графика: Bloomberg LP Цените на AT1 облигациите на германските банки с експозиция към имотите намаляват. Графика: Bloomberg LP

Спадът на цените на облигациите на германските кредитори е поредният предупредителен сигнал. Рейтингът на New York Community Bancorp беше понижен до неинвестиционен от Moody’s Investors Service, след като тя съобщи за имотни проблеми, а японската Aozora Bank отчете първата си загуба от 15 години насам заради провизии за отпуснати заеми за бизнес имоти в САЩ.

„На пазара на бизнес имоти в САЩ има сериозни притеснения“, коментира кредитният стратег в Rabobank Пол ван дер Вестуизен. „Това не е проблем за по-големите американски и европейски банки, но по-малките германски банки, съсредоточени върху имотите, усещат известни проблеми. Но за тях сега проблемът е повече в рентабилността, отколкото в състоятелността. Те имат достатъчно капитал и не са така застрашени от изтегляне на влогове в сравнение с банките, съсредоточени изцяло върху банкирането на дребно“, допълва той.

При обявяването на резултатите си миналата седмица Deutsche Bank задели провизии за загуби на пазара на бизнес имоти в САЩ, които бяха над четири пъти по-големи в сравнение с година по-рано. Тя предупреди, че рефинансирането представлява най-големият риск за изпитващия затруднения сектор, тъй като са засегнати цените на активите.

В други части на Европа швейцарската банка Julius Baer Group съобщи, че ще отпише огромни заеми за фалиралата имотна компания Signa. Макар че проблемът е специфичен, той се прибавя към по-широките притеснения за недвижимите имоти и колко далеч може да се разпространят проблемите.

„Инвеститорите в момента са значително притеснени от експозицията към конкретни институции“, коментира Марк Декер, ръководител на отдела за търговия с ценни книжа в Quintet Private Bank. „Някои банки със сигурност са по-засегнати от универсалните банки от проблеми на този пазар. Но инвеститорите в момента са много чувствителни“, допълва той.

Спад при облигациите

Във вторник Morgan Stanley проведе конферентен разговор с клиенти и им препоръча да продават първостепенни облигации на Deutsche PBB. Оттогава ценните книжа с падеж през 2027 г. отбелязаха спад с над пет евроцента и сега се търгуват за около 97 цента от еврото, сочат данни на CBBT. В същото време AT1 облигациите на банката поевтиняха с 14 евроцента до 37 между вторник и сряда.

Deutsche PBB съобщи днес, че е увеличила провизиите за загуба на кредити до 210 млн. - 215 млн. евро за цялата година. Тя допълни, че „остава рентабилна благодарение на финансовата си сила“.

Притесненията заради PBB се разпространяват и към други банки с експозиция към бизнес имоти. Облигациите на Aareal Bank изгубиха около 11 пункта през последните два дни и сега се търгуват за 75 цента от еврото. През ноември тя обяви, че стойността на лошите заеми в САЩ е нараснала над четири пъти през миналата година.

Банковият регулатор в страната Bafin заяви, че наблюдава сътресенията на пазара на бизнес имоти, но е отказала коментар конкретно за PBB.

Германската централна банка предупреди миналата година за рискове около бизнес имотите, като заяви, че може да има „значителни корекции“, които водят до по-голяма опасност от спиране на плащанията и загуби на кредити.

„Обемът на неизплатените заеми, предоставени от германската банкова система на американския пазар на бизнес илоти, е относително малък, но относително съсредоточен в отделни банки“, съобщи Бундесбанк.

Германската Landesbanks също изпитва проблеми заради експозицията си към бизнес имотите. През първото полугодие на 2023 г. големите държавни банки - Helaba, BayernLB, LBBW и NordLB обявиха провизии за общо около 400 млн. евро.

Имотните проблеми се процеждат при германските кредитори. Графика: Bloomberg LP Имотните проблеми се процеждат при германските кредитори. Графика: Bloomberg LP

Ако загубите от бизнес имоти се разпространят в Европа чрез по-малки германски банки, това ще напомни за световната финансова криза през 2008 г. Тогава тъкмо Landesbanks изпита затруднения, когато експозицията ѝ към ипотечни кредити за имоти, чиято стойност е по-ниска от задълженията по ипотеките, в САЩ доведе до отписване на милиарди евро.

„Трябва да сме внимателни, тъй като не знаем къде точно е дъното. Знаем, че може да има още проблеми за бизнес имотите“, коментира Рафаел Туин, ръководител на отдела за стратегии на капиталовите пазари в Tikehau Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още