IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкови проблеми съживиха опасенията за пазара на бизнес имоти в САЩ

Кредитори в Азия, САЩ и Европа понасят удар заради експозицията си към сектор, който изпитва затруднения заради намалялата заетост и нарасналите лихви

14:03 | 02.02.24 г. 2
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Растящите загуби на банки в САЩ, Азия и Европа съживиха опасененията за слабостта на пазара на бизнес имоти в САЩ, сектор, който е под натиск заради по-ниските нива на заетост и по-високите лихви, пише Financial Times.

Регионалният американски кредитор New York Community Bancorp съобщи в сряда, че е поел големи загуби по заеми, обвързани с бизнес имоти, а японската Aozora Bank и германската Deutsche Bank предупредиха в четвъртък за рискове от експозицията им към недвижими имоти в САЩ.

Загубите са поредната последица от двойните проблеми на пазара на бизнес имоти в САЩ – по-малко хора, работещи в офисите след пандемията, и по-големи разходи за обслужване на заемите.

„Очакваме данните за проблеми да се увеличат тази година с края на удължаването на периоди за погасяване на заеми“, коментира Киран Райчура, заместник главен икономист за имотния пазар в Capital Economics. „Много кредитополучатели ще бъдат принудени да влеят нов капитал, да върнат активи на кредиторите или да продават на по-бавен пазар“, допълва той.

NYCB, чиято цена на акциите нарасна миналата година, след като придоби фалиралата Signature Bank в разгара на кризата сред регионалните кредитори в САЩ, заяви в сряда, че е поела загуби от 185 млн. долара по само два имотни заема и е заделила над 500 млн. долара, за да покрие възможни загуби на кредити.

Съобщението шокира инвеститорите и тласна цената на акциите на NYCB надолу с почти 40%, като заличи ръстовете ѝ след придобиването на Signature. Натискът се запази в четвъртък, като книжата на банката поевтиняха с още 11%.

Проблемите при NYCB натежаха върху цената на акциите и на други регионални банки. Секторът не е напълно възстановен от фалита на Silicon Valley Bank и други средни по размер кредитори миналата година.

Притесненията за регионалните банки породиха и силен ръст на доходността по облигациите, актив убежище, който обикновено се възползва в моменти на сътресения на пазара. Доходността по 10-годишните облигации спадна до 3,82%, най-ниското ниво от един месец насам, тъй като трейдърите се притесняваха как възможни ограничения върху кредитирането може да се отразят на ръста в САЩ.

„Силният ръст при облигациите определено е свързан с опасения за регионалните банки“, коментира Тиери Уизман, икономист по финансовите пазари в компанията Macquarie. 

Уизман отбеляза също, че силният ръст при облигациите може да е свързан с реакция от Федералния резерв. „Фед, когато е изправен пред проблеми със счетоводните баланси на банките, обикновено създава ликвидни програми. Тези програми подкрепят облигациите, защото благоприятстват използването им като допълнително обезпечение на кредита на Фед“, коментира той.

Банкови анализатори отбелязват, че слабите резултати на NYCB са породени от конкретни за кредитора фактори, особено преминаването му към по-висока класификация в регулаторния надзор заради разрастването му след придобиването на Signature, но предупреждават, че те все пак са напомняне за притесненията около недвижимите имоти.

Анализатори от Bank of America отбелязват, че по-големите загуби, свързани с експозиция към офиси, „са напомняне за продължаващото нормализиране на кредитирането, което вероятно ще видим в цялата индустрия“.

Последиците бяха усетени в Токио, където книжата на Aozora се сринаха в четвъртък, след като банката прогнозира загуба за годината заради заеми за имоти в чужбина и предупреди, че ще са нужни поне две години за стабилизирането на офис пазара в САЩ.

Aozora, която е среден по големина кредитор, ревизира надолу предишните си прогнози за печалба от 24 млрд. йени (164 млн. долара) за финансовата година до март и вече очаква нетна загуба от 28 млрд. йени. Предупреждението за печалбата предизвика спад на цената на акциите на банката с над 21%. Преди съобщението те се търгуваха близо до петгодишен връх.

Междувременно Deutsche Bank също увеличи провизиите за загубите си по заеми, свързани с бизнес имоти в САЩ до 123 млн. евро спрямо едва 26 млн. евро година по-рано.

Притесненията около недвижимите имоти не са ограничени само до САЩ. Швейцарската банка Julius Baer обяви спад на печалбата си с над 50% в четвъртък, след като изтри 606 млн. швейцарски франка (700 млн. долара) от експозицията си към затъналата в криза австрийска имотна компания Signa. Загубата беше достатъчна, за да доведе до оттеглянето на главния изпълнителен директор на банката Филип Рикенбахер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 месеца
Сега държавната власт пренебрегва необходимо противодействие срещу лоши резултати от употреби на пари. Щетите от заеми и сходни договорености сътворяват разруха. Заради сгрешен държавен бюджет има срив на банка преди друг провал на банка. След това е с нов банкрут на банка и т. н. Сега управлението на банка прилага подходи за спасение от финансовия пропуск. Общото предпазване по отношение на щети от заеми и сходни договорености осигурява подобрен държавен бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още