IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на имотния гигант Signa доведе до смяна на шефа на Julius Baer

Банката отчете загуба от 586 млн. франка от заеми заради австрийската компания

21:00 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Julius Baer в четвъртък отстрани главния си изпълнителен директор и заяви, че ще излезе от бизнеса с частен дълг, след като швейцарската банка отчете загуба от 586 млн. франка от заеми на фалиралата имотна компания Signa, съобщава Ройтерс.

Signa Group на австрийския имотен магнат Рене Бенко, която бе най-големият клиент на Julius Baer в бизнеса ѝ с частен дълг, изпадна в несъстоятелност в края на миналата година.

Филип Рикенбахер, главен изпълнителен директор на банката от 2019 г. насам, по-рано омаловажи срива, сигнали за който се появиха през ноември. Това е поредният унищожителен епизод за швейцарска институция от 1890 г. насам.

След среща на борда в сряда обаче и отписване над очакванията на анализаторите Julius Baer заяви, че е взето решение да се раздели с Рикенбахер по взаимно съгласие.

Рикенбахер заяви в публикация в LinkedIn, че е в най-добрия интерес за банката той да се оттегли и го прави с „изключително натежало сърце“ след две десетилетия в Julius Baer.

Заместникът му – Ник Дрекман, ще поеме поста, докато банка търси външен кандидат.

Рикенбахер бе привлечен, за да стабилизира кораба след серия от скандали, включително регулаторни разследвания.

Акциите на Julius Baer скочиха с 10% в четвъртък, след като инвеститорите приветстваха усилията за разчистване на проблемите, произлезли от Signa.

Отписването за 586 млн. франка е значително над очакваната от анализаторите загуба за 400 млн. франка.

Банката ще съкрати и 250 работни места през 2024 г. - 3% от работната ѝ сила, заяви говорител на Julius Baer, но добави, че това е част от по-рано обявен план за намаляване на разходите.

Банката заяви още, че ще излезе от рисковия бизнес с частен дълг, където обезпеченията обикновено са неемитирани акции, и ще се префокусира върху кредитните си инструменти като ипотеки и заеми за богати частни клиенти.

Банката отчете нетна печалба, разпределима между акционерите, в размер на 454 млн. франка за цялата година, което е с 52% по-малко спрямо 2022 г., когато достигна 950 млн. франка.

Банката вече беше понижила очакванията си за печалбата в междинна актуализация за първите 10 месеца на 2023 г.

Главният финансов директор Иви Костакис очаква отписването на бизнеса с частен дълг до голяма степен да бъде завършено до 2026 г.

Клиентите не изтеглят парите си от банката на фона на експозицията, каза тя в разговори с репортери.

„През ноември и декември имахме допълнителни входящи потоци и депозитите ни ни остават много, много стабилни“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още