IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният гигант Signa превел над 300 млн. евро на дружества на основателя си преди фалита

Документи показват, че не се очаква парите да бъдат възстановени

10:11 | 25.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австрийският имотен гигант Signa Group е прехвърлил над 300 млн. евро на две дружества, контролирани от семейството на основателя му Рене Бенко преди фалита на компанията, показват финансови документи, разгледани от Financial Times.

Signa Development, една от трите компании, отговарящи за инвестициите на конгломерата, които включват и дял в сградата Chrysler Building в Ню Йорк, е предоставила 125 млн. евро на Laura Finance Holding и още 190 млн. евро на Laura Holding като част от големи парични потоци миналата година, показват документите.

И двете компании са филиали на базираната в Инсбрук, Австрия, Laura Foundation. Макар че благодетелите ѝ не се разкриват, фондацията е контролирана от майката на Бенко Ингеборг, показват австрийски публични документи. Дъщерята на Бенко се казва Лаура.

Фалитът на Signa, в чийто портфейл влизат също дялове в лондонската верига универсални магазини Selfridges и в берлинската KaDeWe, е забележителен признак за натиска върху пазара на бизнес имоти в Европа след ръста на лихвите. Но кредиторите, които са изправени през загуби за милиарди евро, сега повдигат въпроси как е била управлявана сложната, разчитаща на дълг мрежа от компании, която се намираше под контрола на 46-годишния основател милиардер.

FT е провел разговори с кредитори на Signa и консултанти на групата и е направил преглед на вътрешни документи от последните три години, презентации на акционери и непубличното заявление на компанията за обявяване в несъстоятелност на Signa Development, за да извлече информация за паричните преводи.

Подробностите за преводите към дружествата Laura станали ясни едва на 29 декември, когато, след седмици мълчание, кредиторите получили документи от адвокати на Signa, свързани с процедурите за обявяване в несъстоятелност и счетоводните баланси на групата. Кредиторите не получили обяснение за какво са паричните преводи, съобщават близки до тях източници.

Администраторът очаква парите да не бъдат възстановени, става ясно от документа за обявяване в несъстоятелност на Signa Development.

Освен плащанията към компаниите Laura Signa Development е превела стотици милиони евро на други дружества от групата Signa.

Заради начина, по който Бенко управляваше компанията, големи парични суми често били превеждани между корпоративните дружества в структурата на холдинга без обяснения за инвеститорите. Практиката се засилила миналата година, след като финансите на Signa Group бяха подложени на нарастващ натиск.

Съгласно австрийската процедура по несъстоятелност собственият ръководен екип на Signa Development контролира преструктурирането на компанията. Експертът по несъстоятелност Ерхард Гросниг беше привлечен към борда на компанията, за да окаже помощ. Администраторът Андреа Фрухсторфер от австрийската правна кантора EcoLaw, който е трета страна, наблюдава процеса.

Фалитът на Signa Group е един от най-сложните корпоративни банкрути в Европа. Конгломератът никога не публикува консолидирани отчети, а трите му холдингови компании имат различни администратори, ръководни екипи и групи от кредитори.

Преди фалита Signa оценяваше имотните си активи на 28 млрд. евро.

Администраторът Кристоф Штапф, назначен да наблюдава разформироването на Signa Holding, основната група в компанията, каза миналия месец, че организационният устав на групата, който тъкмо прегледал, бил 46 страници формат А3.

Групата включва над 1000 корпоративни дружества. Само Signa Development ръководи над 250 от тях.

Бенко нямаше официална ръководна функция в Signa, след като беше осъден за подкуп от австрийски съд през 2013 г. Но той упражняваше контрол чрез акционерната структура, свързана в крайна сметка със семейните му фондации, така че само той и още няколко души знаеха как функционира групата.

Границите между личните му интереси и тези на компанията често бяха мъгляви. Частни кухи компании, свързани с Laura Foundation, инвестираха в строителни проекти заедно с други дружества от Signa, а Signa Holding финансираше личните имоти, използвани от магната, и частните му самолети, става ясно от корпоративни устави, анализирани от FT.

През годините Бенко успя да привлече десетки външни акционери и кредитори на различни нива в структурата на Signa.

Кредитори на Signa Development, които включват десетки европейски банки, притежатели на облигации и акционери, били подманени през ноември от твърдения за стабилността на компанията, казват някои от тях, пожелали да останат анонимни.

В началото на същия месец Signa Development им разкрила с голямо забавяне отчети за първото полугодие на миналата година, които показвали, че компанията разполага с кешови еквиваленти на стойност едва 32 млн. евро.

След успешната продажба на редица големи активи през второто тримесечие кредиторите очаквали да видят два пъти по-голяма сума, съобщават близки до тях източници.

В отчета си за първото тримесечие Signa Development съобщила на инвеститорите, че компанията имала капиталов буфер от 1 млрд. евро.

Обяснявайки къде са отишли парите, Signa Development заяви, че е предоставила стотици милиони евро „чрез обичайния курс на бизнес операциите за управление на средства на дружества на Signa Group“.

Компанията майка на Signa Development, Signa Holding, обяви фалит четири седмици по-късно.

На 11 декември бордът на директорите на Signa Development съобщи, че е уволнила главния изпълнителен директор Тимо Херцберг заради „груби нарушения“ на задълженията му.

Самата Signa Development обяви несъстоятелност три седмици по-късно, в последния работен ден за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 месеца
Е на гладуващите африканчета ли да ги преведе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още