IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още две ключови подразделения на имотния гигант Signa изпаднаха в несъстоятелност

Signa Prime и Signa Development притежават знакови имоти в Австрия, Германия и Швейцария

17:10 | 28.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската имотна компания Signa съобщи в четвъртък, че две ключови подразделения са подали заявление за обявяване в несъстоятелност - пореден етап от рухването на основаната от Рене Бенко имотна империя, предава Ройтерс.

Signa Prime Selection поиска самоуправлявано преструктуриране пред съд във Виена в четвъртък, а Signa Development Selection ще подаде заявление в петък, съобщи Signa.

Това са поредните поврати в сагата с имотния гигант, който до момента е най-голямата жертва на имотната криза в Европа.

„Добре известно е, че външни фактори имаха отрицателно въздействие върху развитието на бизнеса в сектора на недвижимите имоти напоследък“, съобщи Signa.

Холдинговата компания, в която влизат около 1000 компании, със знакови проекти и универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария, подаде заявление за обявяване в несъстоятелност миналия месец под бремето на дълг за около 5 млрд. евро.

Други подразделения последваха примера ѝ, но Prime Selection е най-голямото подразделение на Signa с 54 имота на стойност 19,3 млрд. евро и дългове за 4,5 млрд. евро, сочат данни на асоциацията за защита на кредиторите AKV.

Сред притежаваните имоти са Park Hyatt във Виена, универсалният магазин KaDeWe в Берлин и Elbtower в Хамбург, където строителството беше спряно.

Prime Development, която има нови проекти в етап на развитие във Виена, Берлин и Волфсбург, е оценявана на 4,6 млрд. евро, според информация на сайта на Signa.

Години наред имотният сектор в Германия и в други страни в Европа процъфтяваше, тъй като лихвите бяха ниски, а търсенето – силно.

Но резкият ръст на лихвите и на разходите сложи край на силното представяне и тласна строителните компании към несъстоятелност, тъй като банковото финансиране пресъхва, а сделките замръзват.

В още един мрачен знак за имотния сектор в най-голямата икономика в Европа цените на жилищните имоти в Германия продължиха да намаляват, като отбелязаха спад с 10,2% през третото тримесечие спрямо година по-рано, показаха публикувани миналия петък данни.

Съгласно австрийския закон заявленията на Prime и Development не означават автоматично, че и техните подразделения изпадат в несъстоятелност, а това усложнява допълнително възможно преструктуриране. За да могат да управляват сами процеса по преструктуриране, подразделенията трябва да получат одобрение до 90 дни от мнозинството кредитори на план за преструктуриране, който да предвижда изплащане на поне 30% от задълженията до две години, отбелязва Bloomberg.

Около 2,3 млрд. евро от задълженията на Signa Prime са дължими към други компании в групата, става ясно от съобщение на KSV1870, група, представляваща кредитори в Австрия.

В краткосрочен план Signa Prime се нуждае от мостово финансиране в размер на 300 млн. до 500 млн. евро. По-рано този месец Bloomberg News съобщи, че Signa Prime търси общо 600 млн. евро, за да финансира преструктурирането си, докато е в несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 месеца
резкият ръст на лихвите и на разходите сложи край на силното представяне и тласна строителните компании към несъстоятелност, тъй като банковото финансиране пресъхва, а сделките замръзват.Смятайте, драги читатели на Инвестор медия,какво предстои на българския пазар на имоти надут от евтиния кредит чак до космоса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още