IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forbes извади основателя на Signa от списъка с най-богатите хора в света

В рамките на няколко месеца активите на Рене Бенко са намалели значително - от около 6 млрд. долара на 2,8 млрд. долара

14:15 | 09.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Signa Group Рене Бенко вече не присъства в списъка с най-богатите хора в света на Forbes, съобщават германските медии.

Една от най-важните компании в групата на предприемача сега очевидно е изправена пред обявяване в несъстоятелност. Рене Бенко е в списъка на милиардерите на Forbes от 2019 г. По това време американското списание оценява състоянието му на около 5 млрд. долара. Сега обаче за Бенко няма място в списъка. Основателят на Signa официално вече не е милиардер, пише Forbes.

Предприемачът е „под натиск“ поради финансовите трудности, с които се сблъсква Signa Group.

През ноември Бенко падна от 425-то място на 1105-о място в списъка с милиардери поради кризата в групата за недвижими имоти Signa Holding. В рамките на няколко месеца активите му са намалели значително - от около 6 млрд. долара на 2,8 млрд. долара. В края на ноември Signa Holding обяви фалит - най-големият банкрут в историята на Австрия до момента.

Но това е само началото, изтъква Forbes. „46-годишният мъж, който изгради портфолиото си до голяма степен със заемен капитал и получи достъп до европейския елит чрез чара си, изглежда се забърква в много проблеми“.

Въпрос на време е да бъдат обявени още фалити

Остава неясно колко точно сериозна е ситуацията, пише Forbes. Това се дължи и на сложната, до голяма степен непрозрачна мрежа от компании и подизпълнители на Signa. Много експерти вярват, че е само „въпрос на време“ двете дъщерни компании - Signa Prime Selection и Signa Development Selection, също да фалират.

Всъщност, според медийна публикация, дъщерното дружество Signa Prime очевидно е на ръба на фалита. Ръководството се готви за самоуправляваща се несъстоятелност, съобщава в събота Spiegel, позовавайки се на източници.

Spiegel, посочва, че в момента се работи на пълни обороти по план за преструктуриране, с който съдът трябва да бъде убеден в тази форма на несъстоятелност.

Анализаторите очакват нови молби за несъстоятелност от компаниите на Signa. Широката фирмена мрежа на Бенко включва и германската верига универсални магазини Galeria Kaufhof.

Германските дъщерни дружества Signa Financial Services GmbH, базирано във Франкфурт, и намиращото се в Мюнхен Signa REM Germany GmbH вече подадоха молба за несъстоятелност в окръжния съд в Шарлотенбург по-рано тази седмица. И в двата случая съдът е назначил адвокат Торстен Мартини за временен синдик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още