IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit е предоставила около 600 млн. евро на фалиралата Signa

Изпадането в несъстоятелност на Signa Holding вече се усеща в подразделенията ѝ за имоти и търговия на дребно

14:42 | 01.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UniCredit е отпуснала заеми за около 600 млн. евро на компании, които са част от групата Signa на австрийския магнат Рене Бенко, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.

Заемите, предоставени основно чрез подразделението ѝ Bank Austria, са били предназначени за отделни компании в конгломерата и всички са с допълнителни гаранции, уточняват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията е от частен характер. Италианският кредитор няма експозиция към компанията-майка на имотната група Signa Holding, допълват те.

UniCredit е част от дълъг списък с банки, които са отпуснали кредити на Signa. Холдинговата компания се превръща в една от най-видните жертви на имотната криза в Европа, след като подаде заявление за обявяване в несъстоятелност в сряда.

Швейцарската компания за управление на богатството Julius Baer Group има заеми за 606 млн. швейцарски франка (692 млн. долара) в Signa - експозиция, която сега налага преглед на начина, по който компанията отпуска средства на най-богатите си клиенти.

Избрани експозиции към компании на Signa. Таблица: Bloomberg LP Избрани експозиции към компании на Signa. Таблица: Bloomberg LP

Signa се състои от стотици отделни дружества. Двете основни опериращи подразделения, Signa Prime и Signa Development, имаха финансови задължения за над 13 млрд. евро към края на миналата година. Кредиторите на Signa са изправени пред различни степени на риск в зависимост от дружеството, на което са отпуснали средства, и какви са били допълнителните гаранции, ако е имало такива, с които дружествата са се ангажирали.

Междувременно изпадането на Signa Holding в несъстоятелност започва да се усеща в империята за имоти и търговия на дребно на Бенко с нарушаване на дейностите ѝ в Германия и Швейцария.

Ден след като компанията майка поиска преструктуриране на задълженията ѝ в Австрия, швейцарско подразделение, свързано с германската верига магазини Galeria, подаде сходно заявление в Цюрих.

Компанията за търговия на дребно SportScheck също обяви несъстоятелност в Германия в четвъртък и прекрати планираното си придобиване от Frasers Group, обявено миналия месец.

Документите показват, че парите изтичат бързо от подразделенията за търговия на дребно на Signa, които бяха сред първите обявили несъстоятелност в обширния конгломерат, който притежаваше активи на стойност 23 млрд. евро към края на 2022 г.

Замразеното придобиване на SportScheck показва, че сделки за покупка на активи на Signa може да се натъкнат на рискове, а това ще направи потенциалните кандидат-купувачи предпазливи в инвестициите им.

Британската империя за търговия на дребно Frasers, чийто мажоритарен собственик е магнатът Майк Ашли, искаше да разшири търговията си със спортни стоки чрез веригата си Sports Direct. По-рано тази година компанията се опита да купи френската верига за спортни стоки Go Sport, но загуби от Intersport France.

В комюнике, с което потвърждава замразяването на сделката, Frasers заяви, че ще започне разговори за възобновяване на усилията за придобиване на германската компания за търговия на дребно.

Самата SportScheck все още води преговори с редица потенциални инвеститори за придобиване, заяви главният изпълнителен директор Матиас Рукер пред изданието Handelsblatt.

Австрийските закони не признават несъстоятелност в цяла бизнес група, а това означава, че стотиците филиали на Signa ще трябва отделно да решат дали да започнат сходни процедури, което ще усложни процеса.

Компанията-майка на Galeria Signa Retail Selection съобщи, че очаква да уреди всичките си външни задължения и да продаде активите в добре организиран и структуриран процес през идните месеци.

Това засили слуховете, че веригата магазини Galeria, които преминаха през преструктуриране по-рано тази година, нанасяйки загуби за 590 млн. евро на германските данъкоплатци, скоро може да смени собственика си.

Назначеният синдик за преструктурирането в Signa Holding заяви, че ще представи първите си заключения по план за преструктуриране на компанията на среща с кредитори на 19 декември, съобщи осведомителната агенция APA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още