IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гигантът Signa стана най-видната жертва на срива на имотния пазар в Европа

Групата, оценявана на милиарди евро, обяви фалит след неуспешен опит да си осигури свежи пари

21:34 | 29.11.23 г. 5
Снимка: Maria Feck/Bloomberg
Снимка: Maria Feck/Bloomberg

Имотният гигант Signa обяви фалит в сряда, след като усилия в последната минута за осигуряване на свежи пари се провалиха. Така тя стана най-голямата жертва до момента на имотния срив в Европа, предава Ройтерс.

Контролираната от австрийския магнат Рене Бенко група е собственик на Chrysler Building в Ню Йорк и на редица други ключови проекти, като и на универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария.

Групата, оценявана на милиарди евро, е собственик на най-известния универсален магазин в Германия, KaDeWe в Берлин, на водещата верига магазини Galeria и на проект за небостъргач. Фалитът ѝ ще предизвика вторични трусове в изпиващия затруднения имотен сектор.

Австрийският канцлер Карл Нехамер се опита да омаловажи значението на фалита на компанията. „Истински важното е, че всички тези, които инвестираха тук, особено банките, остават стабилни. Това е от ключово значение“, заяви той пред журналисти.

Изследване на анализатори в австрийската Raiffeisen Bank International, един от най-големите кредитори на Signa, предупреди по-рано тази седмица, че затрудненията на компанията може да предизвикат по-широк спад на цените на бизнес имотите, ако тя започне да се освобождава от имоти.

Холдинговата компания на Signa в Австрия съобщи, че ще подаде заявление пред съд във Виена за начало на процедура по обявяване в несъстоятелност и ще започне реорганизация на групата.

„Целта е подредено продължаване на бизнес операциите… и устойчиво преструктуриране на компанията“, се казва още в съобщението.

Signa беше под мажоритарната собственост и контрол на Бенко, въпреки че редица други богати хора, включително австрийският индустриалец Ханс Петер Хазелщайнер, имаха по-малки дялове.

Очаква се фалитът на холдинговата компания да се отрази на цялата група, въпреки че един значителен филиал все още се бори да остане жив.

Разговорите в последната минута с инвеститори за предоставяне на ликвидни средства за филиала Signa Prime, в който Signa Holding е мажоритарен акционер, все още продължават, въпреки че шансовете за успех са много малки, съобщи запознат с въпроса източник.

Signa Prime Selection е най-голямата компания в имотното подразделение на Signa с брутна стойност на активите от 20,4 млрд. евро.

Други миноритарни инвеститори в подразделението Prime са германският индустриален милиардер Клаус-Михаел Кюне, германската фондация RAG и френското семейство Пежо.

Подразделението е съсредоточено върху инвестиции в имоти в първокласни вътрешноградски локации в Австрия, Германия, Швейцария и Северна Италия.

Най-рязкото повишаване на лихвите по заемите в 25-годишната история на еврозоната породи срив на цените на имотите в Германия, където е съсредоточена голяма част от бизнеса на групата.

„Това ще бъде малко рязко събуждане за инвеститорите, в момент, когато забавените ефекти от затягането на паричната политика в крайна сметка ги връхлитат“, коментира Анеека, Гупта, стратег в компанията за управление на инвестициите WisdomTree.

Signa обвини за проблемите си външни фактори, които засягат имотния ѝ бизнес и подлагат на натиск пазаруването.

Свен Карстенсен от компанията за имотни консултации bulwiengesa отбелязва, че големите имотни притежания на Signa в предимно централни локации в Германия означават, че фалитът ѝ вероятно ще има дълбоко отражение в градовете в страната.

Групата, която оценява активите си на 27 млрд. евро, се състои от множество филиали. JP Morgan счита, че задълженията ѝ възлизат на 13 млрд. евро.

Фалитът ѝ оставя полузавършени строителни проекти в Германия, включително за най-високата сграда в страната.

Спряно строителство

Signa постигаше стабилен напредък по планирания 64-етажен небостъргач Elbtower в Хамбург, докато не спря да плаща на строителната компания, която спря работата. Строителството на други пет обекта на Signa в Германия също беше прекратено.

Десетки банки, застрахователни компании и пенсионни фондове през годините са финансирали или инвестирали в компании на Signa.

Компанията вземаше значителни банкови заеми, включително от швейцарския кредитор Julius Baer, който разкри, че има експозиция за над 600 млн. швейцарски франка (678 млн. долара).

Финансовите връзки са особено силно в Австрия, където Signa е основана и там се намира централата ѝ.

Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich и Erste Group също са сред банките с експозиция към Signa. Сред останалите кредитори е австрийската Raiffeisen Bank International.

По-рано този месец един от ръководителите ѝ, Ханс Мазенбахер, е установил експозиция от 755 млн. евро към клиент, имайки предвид групата на Бенко, съобщи запознат с въпроса източник.

BayernLB и Helaba, регионалните подкрепени от държавата банки в две от най-заможните провинции в Германия, Бавария и Хесен, са предоставили заеми за стотици милиони евро на групата.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, е обхваната от имотна криза след рязък ръст на лихвите и на строителните разходи, който доведе до фалита на няколко строителни компании и замрази сделки и строителство.

Имотният сектор беше стълб на германската икономика от години, съставляващ около една пета от БВП и една десета от работните места. Подкрепени от ниските лихви, милиарди евро бяха насочени към имотите, които бяха смятани за стабилни и безопасни допреди ръста на лихвите по заемите.

Слабостта на бизнес имотите в САЩ, където офисите все още са празни след пандемията, и затрудненията пред големите строителни компании в Китай насочват глобалното внимание към сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 0
Gna
преди 4 месеца
В момента добра инвестиция може да е злато/сребро, дцк или акции на компания с потенциал за растеж. Спестяване в определени валути и изчистване на задължения към кредитни институции също. От имотния пазар (понзи схема) трябва да се седи максимално далече. Единствено земеделската земя може да е някаква добра инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
corner
преди 4 месеца
До: VentsiА защо догодина , след като следващите 10 години имотите не само няма да поскъпват , ами ще калкулират загуби на фона на стоящ кеш и още повече на други инвестиции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
Ventsi
преди 4 месеца
В момента покупката на апартамент с инвестиционна цел е най-недалновидната инвестиция. По добре човек да си сложи спестяванията в кешов фонд или ДЦК, с доходност 3-4% и да изчака поне 12 месеца. След година ще може да направиш по-добра сделка, след като ефектите от западна Европа започнат да се усещат и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Имахме ненормално ниски лихви 15 години. Ненормално ниски,евтини кредити,евтини пари...Това е като едно голямо преяждане...Сега е нужно да се попречистим, жизнено важно е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 6
odysey
преди 4 месеца
Крахът започна, 2024 ще е трудна година за имотите, но 2025 ще е страшна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още