IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната криза спря строителството на една от най-високите сгради в Германия

Прекъснатото строителство заради неизплатени задължения от инвеститора към строителната компания поставя въпроси за бъдещето на кулата

14:09 | 03.11.23 г.
Снимка: Imke Lass/Bloomberg
Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Строителството на една от най-високите сгради в Германия неочаквано беше спряно по средата, след като инвеститорът престанал да плаща на строителната компания - пореден знак за надвисналата заплаха над изпитващия затруднения имотен сектор в страната, пише Ройтерс.

Австрийският имотен гигант Signa и собственик на Chrysler Building в Ню Йорк постигаше стабилен напредък тази година по планирания 64-етажен небостъргач Elbtower в Хамбург.

Но Signa, основана от Рене Бенко, изостава с плащанията си към строителната си компания Lupp, съобщи ръководител на строителната фирма.

„Строителните ни дейности в Elbtower временно бяха спрени заради закъснели плащания от инвеститора“, съобщи Матиас Кауфман, който наблюдава финансите на Lupp.

Signa не е отговорила на запитвания за коментар. Властите в Хамбург и миноритарен инвеститор, имотното подразделение на германската Commerzbank, са потвърдили спирането на работата.

Прекъсването поставя въпроси за бъдещето на кулата, чиято стойност след завършването се оценява на 1,3 млрд. евро. То също така породи предупреждения от градските власти и е още един показател за проблемите пред имотния сектор в най-голямата икономика в Европа.

Имотният сектор беше основен стълб на икономиката на Германия от години, съставляващ около една пета от брутния вътрешен продукт и една десета от работните места. Стимулирани от ниските лихви, милиарди евро бяха насочени към имотите, които бяха смятани за стабилни и безопасни.

Сега резкият ръст на лихвите и на строителните материали слага край на бързото развитие и тласка строителни компании към несъстоятелност заради пресъхването на банковото финансиране, замразяването на сделките и спада на цените.

Commerz Real, филиалът на Commerzbank, съобщи, че продължават разговорите със Signa и Lupp за „намиране на общо решение“ и че очаква строителството да бъде възобновено.

Elbtower се намира в квартал HafenCity, където е и новата концертна зала Elbphilharmonie. Сред наемателите са хотел и ресторант Nobu, консултантската компания Aon и местна банка.

Главният изпълнителен директор на Signa Real Estate Тимо Херцберг прие посетители на обекта само преди няколко седмици, когато скелетът на сградата достигна височина от близо сто метра.

„Отличителните бетонни колони сега дават все по-ясна представа за формата, която бъдещата забележителност в Хамбург ще придобие след завършването си“, отбеляза той в LinkedIn.

Карен Пейн, сенатор в Хамбург за градското развитие и жилищата, предупреди, че Signa трябва да се придържа към договорените ключови етапи или ще понесе последствия.

Договор „позволява на кметството в Хамбург да разруши извършените строителни дейности до момента, да продаде сградата на трета страна за завършване или само да довърши строителството“, съобщи тя в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още