IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия намалява бюрокрацията в подкрепа на закъсалата строителна индустрия

Правителството обяви пакет с политики от 14 точки, за да спре срива в строителството, породено от по-високите лихви и строителни разходи

11:20 | 26.09.23 г. 10
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата коалиция в Германия обеща да опрости строителните правила и да увеличи държавните инвестиции в стремежа си да изведе строителната индустрия в страната от срива и да стимулира нови жилищни проекти, предава Bloomberg.

Регулациите трябва да бъдат ограничени, тъй като „строителните дейности трябва да бъдат значително разширени", заяви канцлерът Олаф Шолц преди разговори с представители на индустрията в Берлин. Едновременно със срещата в канцлерството неговото правителство обяви пакет с политики от 14 точки, включително разширяване на съществуващите програми за подкрепа за изграждането на семейни жилища, стимули за замяна на остарели системи за отопление и планове за превръщане на бизнес имоти в жилища.

Правителството също така ще отложи въвеждането на по-строги екологични стандарти за новите жилищни сгради за неопределено време, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек.

„Поръчките се сриват, а за много семейства мечтата да притежават собствено жилище е в опасност да се изпари“, каза Хабек, който е и вицеканцлер, в съобщение по имейл. „И всичко това във фаза, в която жилищата са недостатъчни и скъпи“, допълни той.

Растящите лихви и цени на суровините увеличиха значително строителните разходи и лихвите по заемите за строителните компании, като станаха причина редица германски компании за жилищно строителство да изпаднат в несъстоятелност през последните седмици.

Над една пета от компаниите в сектора на жилищното строителство са обявили отмяна на поръчки през август, най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 1991 г., сочи последното допитване на института за икономически изследвания Ifo, базиран в Мюнхен. Почти 12% са заявили, че изпитват финансови затруднения.

Цените на жилищата в Германия намаляха с 9,9% спрямо година по-рано през второто тримесечие, най-резкия спад от началото на воденето на статистика през 2000 г., съобщи статистическият институт миналия петък. Спадът е особено изразен в най-големите градове в страната.

Представители на индустрията приеха предпазливо съобщението на правителството. Волфганг Шуберт-Рааб, заместник-председател на лобистката група ZDB, съобщи, че все още трябва да се направи повече и призова за нова среща през декември.

„Планираните мерки за допълнителни инвестиции са крачка в правилната посока, но все още не са достатъчни“, каза Шуберт-Рааб.

„Вече не можем да си позволи продължителни разговори, те струват работни места. Трябва да последват действия до края на годината“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 "Германското правителство ще замрази за неопределено време плановете си да наложи по-строги стандарти за изолация на сградите в усилията си да подкрепи изпитващата затруднения строителна индустрия, съобщи пред Ройтерс министърът на околната среда Роберт Хабек." така пише в съседната статия по темата. Ти сега разправяш, че и интегрирането на ВЕИ остава незадължително. Скъпо им идвало, а ти все разправяш, как като сложим ВЕИ-тата и ще ни залее безплатна зелена енергия :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... ами зависи ... представи си , че в един момент можеш да си позволиш 2-3 кредита да изплащаш . имаш някакви акции , имаш някакъв влог , защо да нямаш пенсионна осигуровка във вид на още един апартамент ?! след 15-20г можеш да го продадеш и да си имаш парите за каквото ти трябват ... урбанизацията на света ще продължи ... в момента всеки втори човек в света живее в град . през 2050 всеки 7 от 10 ще живее в град ... търсенето на градски имоти ще се задържи поне още 30г ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... екологичНИ , нормИ ... пишеш в множествено число ... иде реч за част от строителният закон на Германия , и по-специално за Наредбата за енергийна ефективност в частта й за интегриране на ВЕИ ... тя и досега не беше задължителна !! оставят я незадължителна за известен период от време !! изготвянето на закона все пак е съгласувано със строителните компании ... не се е самосътворил на бял свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 ем чи аз га съм рекъл, че се спират екологични норми и стандарти? Само се отлагат за неопределено време. Временно, дет се вика - до настъпването на по-добри времена. :D A по повод поничките по целио бел свет - съм очуден, шото наще иксперти по телевизора все обясняват, как на българите им липсва инвестиционна култура, понеже се в бетон си влагат парите, наместо у някви криптовалути като у белио свет, рииш ли... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 . лошо е! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... наричат го ефекта на поничката ... оформят се квартали с празни жилища-паметници , в които никой не живее и работи . те само се препродават , така както се препродават произведения на изкуството . в целият бял свят това се случва в мегаполисите ... Германия и България не са изключения от правилото ... не мога да преценя това добро ли е или лошо , но е факт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... никъде не се спират екологични норми и стандарти ... единственото , което ще отложат във времето , е новият стандарт за топлоизолация (не е свързан с лепенето на стиропор) , не че няма да се прилага след някоя и друга петилетка , всичко друго си е на линия ... :))) ... освен това има една дребна закачка , в момента в немско има над 600,000 празни жилища . общо за държавата са около 8% от всичките . в градове като Берлин , Мюнхен , Франкфурт , има места с по 15-17% празни жилища ...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 7 месеца
До: Веск докато народа масово изкува жилища в квартали с еднопосочни улички, няма какво да търсиш сметка на строителната мафия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Веск
преди 7 месеца
То у нас за мафията няма спирачки. Презастроиха си и морето и София, а вече и далеч по-малки градове. Интересно ние какво още да направим за да и помогнем на нашата строителна мафия. На нито един форум не се обсъжда презастрояването и осирането на градския пейзаж за 100 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 7 месеца
Когато ножa опре до кокала, всички екологични стандарти се отлагат за неопределено време! :D Тази екология се счупи, носете следващата, хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още