IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дяловете на основателя милиардер на Signa се обезцениха след фалита

Крахът на компанията се случва след две десетилетия на агресивен растеж

22:22 | 30.11.23 г. 3
Рене Бенко. Снимка: Bloomberg LP
Рене Бенко. Снимка: Bloomberg LP

Рене Бенко натрупа обичайните глезотийки по пътя си към статута на милиардер – частен самолет, суперяхта с три палуби и имение в провинцията с площ от 12 хил. декара, пише Bloomberg.

Сега бизнес империята Signa, оценявана на 23 млрд. евро, която подкрепяше богатството на родения в Австрия имотен магнат, се срина, след като опитите в последния момент за набиране на извънредни средства се провалиха.

Стойността на дяловете на Бенко в конгломерата намаляват с поне 2 млрд. долара тази година на фона на ръста на лихвите по заемите и намаляващите цени на активите, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. След като холдинговата му компания изпадна в несъстоятелност в сряда, тези дялове вероятно нямат никаква стойност.

Компанията, която притежава емблематични имоти като Chrysler Building в Ню Йорк, е мрежа от взаимосвързани дружества и дългове. Това означава, че не е ясно какво остава от личното нетно богатство на Бенко, оценявано преди време на над 4 млрд. долара, въпреки че сривът на Signa означава явни загуби за поддръжниците ѝ. 46-годишният Бенко беше отстранен този месец като президент на холдинговата компания на Signa от останалите акционери, ограничавайки влиянието му в групата, която го нареди сред богатите и силни хора в света.

„Бенко се оказва една от първите много видими кризи в сектора на недвижимите имоти. Тя определено няма да е последната“, коментира Леонард Добуш, преподавател в университета в Инсбрук, родния град на основателя на Signa и мястото, където се намира централата на компанията.

Рене Бенко и други акционери може да претърпят загуби от дяловете си в империята. Графика: Bloomberg LP Рене Бенко и други акционери може да претърпят загуби от дяловете си в империята. Графика: Bloomberg LP

Фалитът ѝ се случва след две десетилетия на агресивен растеж, стимулиран от растящите цени на имотите и инжектирането на ликвидни средства от банки и инвеститори.

В края на миналата година Бенко контролираше дял на стойност около 1,3 млрд. долара в Signa Prime, най-голямото подразделение на конгломерата според индекса за богатството на Bloomberg. Активите ѝ включват петзвездния хотел Hotel Bauer във Венеция и историческия търговски квартал Golden Quarter във Виена.

Акциите му в строителния бизнес на Signa се оценяваха на поне 300 млн. долара в началото на тази година, въпреки че тези притежания, наред с дела в Signa Prime, сега вероятно нямат стойност според изчисления на Bloomberg след съобщението в сряда.

В същото време холдинговата компания на Бенко контролираше най-големия дял в Signa Sports, собственик на търговеца на колела Wiggle и други спортни брандове. Базираната в Берлин компания се сля през 2021 г. с компания тип „празен чек“, основана от Рон Буркле, с предполагаема обща стойност на двете фирми от около 3,2 млрд. долара.

Това притежание се оценяваше на около 800 млн. долара в началото на тази година, но сега е без стойност, след като компанията за електронна търговия обяви несъстоятелност миналия месец заради оттеглянето на финансовите ангажименти от Signa Holding.

Chrysler Building в Ню Йорк. Снимка: Дрю Анджерер, Getty Images Chrysler Building в Ню Йорк. Снимка: Дрю Анджерер, Getty Images

Той се опитва да продаде популярни картини сред колекциите на супербогаташите в света, включително творби на Пабло Пикасо и Жан-Мишел Баскиа, а 61,8-метровата му яхта Roma беше обявена за продажба на цена от 39 млн. евро, но впоследствие беше оттеглена от пазара. През последния около месец тя се намира на котва в Майорка и може да бъде наета за 345 хил. долара седмично през зимните месеци.

Засега Бенко запазва някои глезотийки. Приблизително когато подразделение на Signa в Германия обяви несъстоятелност миналата седмица, облеченият неофициално Бенко беше видян да използва самолета си Bombardier Global Express за пътуване със съпругата си Натали.

Сривът на богатството на Бенко показва финансовия натиск, на който са подложени много хора с ултрависоко нетно богатство. Голяма част от тяхното богатство е държано в офиси, търговски площи и други бизнес имоти.

Рекордно ниските лихви през последните десетилетия помогнаха за рязкото повишаване на богатството в сектора, който често разчита на дългово финансиране. Но пандемията и последвалият бум на работата от вкъщи наред с действията на регулаторите за ограничаване на инфлацията помрачават финансовите перспективи пред много имотни магнати.

По-високите лихви все още тласкат оценките надолу, като индикатор за цените на жилищата се понижи през октомври с 19% спрямо връхната му точка през март 2022 г., сочат данни на компанията за имотни анализи Green Street. Собственици на имоти, включително Brookfield Asset Management и Blackstone, обявиха, че спират да изплащат имотен дълг наред с други големи имотни компании.

„Някои от тях ще преминат през период на значителни проблеми“, коментира Алекс Фошей, ръководител на International Capital Markets Group. Растящите лихви „имат много драматично влияние“, допълва той.

Финансови затруднения вече се проявяват сред най-богатите имотни милиардери, като броят на влизащите в класацията на 500-те най-богати хора в света намалява под 30 за първи път поне от 2017 г. насам, сочи индексът на богатите на Bloomberg.

Имотните милиардери сред 500-те най-богати хора в света. Графика: Bloomberg LP Имотните милиардери сред 500-те най-богати хора в света. Графика: Bloomberg LP

В силните години за недвижимите имоти малцина милиардери се възползваха повече от тази тенденция от Бенко.

Той достигна разцвета си в годините до пандемията, като се появяваше на имотното изложение Mipim в Кан със суперяхта и обикаляше света със самолета си с емблемата на Signa на опашката.

Той обедини усилия с имотния магнат от Ню Йорк Аби Росен за придобиването на Chrysler Building през 2019 г. – една от многобройните сделки през годините за емблематични имоти, включително универсалните магазини KaDeWe в Берлин и Selfridges в Лондон.

Бенко придоби също места за настаняване като петзвездния хотел Park Hyatt във Виена, където организираше частни вечери с хора като тогавашния канцлер Себастиан Курц в списъка с гостите.

Коледна витрина на универсалния магазин Selfridges в Лондон. Снимка: Жозе Сарменто Матош/Bloomberg Коледна витрина на универсалния магазин Selfridges в Лондон. Снимка: Жозе Сарменто Матош/Bloomberg

През този период растящите цени на имотите подкрепяха способността на компанията му да набира пари и да изплаща дивиденти на инвеститори, включително австрийския имотен магнат Ханс Петер Хазелщайнер, германския транспортен магнат Клаус-Михаел Кюне и френското семейство Пежо. Но тези печалби на хартия редовно изпреварваха приходите от наеми през последните години, като направиха Signa уязвима при забавянето на имотния пазар.

„Част от неговата история беше купуването на недвижими имоти, които винаги ще имат стойност заради локацията си. Но това не означава, че винаги ще бъдат рентабилни“, отбелязва Добуш.

Сложността около финансите на Signa отразява инвестициите на Бенко извън холдинговата компания, които ограничават информацията за печалбата му от тях през годините.

Австрийско дружество, кръстено на дъщеря му Лаура, притежава картини за продажба, съобщава германският вестник Spiegel. То обаче не е публикувало консолидиран финансов отчет. Друго дружество на името на майката на Бенко Ингеборг участва във финансирането на бизнеси на Signa и се намира в Лихтенщайн, който има по-строги закони за корпоративната тайна от много други европейски страни.

„Може да има частни сделки, които се сключват далеч от вниманието на обществото, и те да излязат на светло по-късно“, казва Толу Аламуту, старши кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Някои имотни милиардери като основателя на Zara Амансио Ортега се възползват от забавянето, за да разширят притежанията си, а тези, които преди това пренасочиха богатството си към други области, берат плодовете на далновидността си.

Например инвестициите в спорта на Стивън Рос и Стан Крьонке, които включват отбора „Маями Долфинс“ от Националната футболна лига в САЩ и футболния клуб „Арсенал“ от английската Висша лига, сега са по-големи, отколкото имотните им притежания, сочи индексът на богатството на Bloomberg.

Бенко също се диверсифицира през последните години. Той купи земя и гори в Австрия за около 30 млн. евро през 2020 г., въпреки че това едва ли ще защити богатството му от несъстоятелността на Signa.

„Те смятаха, че музиката ще продължи да свири много по-дълго време. Не познаха“, отбелязва Аламуту.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 6
ddcraybfxksiji
преди 4 месеца
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 месеца
До: odyseyУ нас няма пазар на недвижими имоти в смисъла, който се влага в това понятие. Ние имаме само изповядване на сделки. Даден пазар съдържа елементи като класификатори, идентификатори, индекси, пазарни графики за локации, качество, хора, инфраструктура, прогнозистика и пр. У нас имотите се продават като на селски пазар - гледаш, харесваш, купуваш. После си скубеш перата. Затова е трудно да се предвиди какво би се случило на животтинския пазар в петък, зависи от недотам пазарни фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
odysey
преди 4 месеца
Казано на *** човешки език, преведено като за шопи, статията казва, че ако си купил тази година апартамент за 300 хиляди евра, догодина той ще струва 200 хиляди. И не са нужни манипулации от вида чакайте да станат по два за лев, ясно е че си има някаква реална стойност, под която няма да паднат, но че ще има обезценяване е ясно и то най-вероятно ще изтрие цените от последните 3-5 години. Спукване на балон няма да има, но ще има изпускане на излишния въздух, а той в България не е никак малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още