IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи са отпуснали заеми за 3 млрд. евро на закъсалата имотна империя Signa

Затъналата в дългове група на Рене Бенко е разчитала силно на финансиране от германски застрахователни компании

10:01 | 12.12.23 г.
Коледен базар пред универсалния магазин Galeria в Берлин, притежаван от Signa Group Holding. Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg
Коледен базар пред универсалния магазин Galeria в Берлин, притежаван от Signa Group Holding. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германски застрахователни компании, включително Munich Re и Allianz, са натрупали експозиция за над 3 млрд. евро към изпитващата затруднения имотна империя Signa, собственост на милиардера Рене Бенко, съобщава Financial Times.

Мрежата от фирми в групата Signa на Бенко не само е заемала средства от банки, включително Julius Baer и UniCredit, а също така е разчитала силно на финансиране от около пет застрахователни компании, сочат документи, видени от FT, потвърдени и от запознати с подробностите източници.

Около една трета от експозицията не е била обезпечена с допълнителни гаранции. „За някои застрахователни компании това ще бъде изключително болезнено“, коментира един от източниците.

Signa Holding, централната компания в групата, която притежава Selfridges в Лондон, Chrysler Building в Ню Йорк и универсалния магазин KaDeWe в Берлин, обяви несъстоятелност миналия месец. Компанията натрупа дългове за 5 млрд. евро до края на септември, по-голямата част от които през първите девет месеца на тази година.

Бенко не е обявил общия натрупан дълг от фирмите в Signa Group, но запознати със структурата източници казват, че останалите му дружества са взели заеми за над два пъти повече от тази сума. Много компании в групата продължават да работят, но според близки до бизнеса източници се очаква до дни и те да обявят несъстоятелност.

Застрахователните компании са отпуснали пари на Signa отчасти заради регулаторната и лихвената среда, казва запознат с положението източник. „Силно регулираните банки не можеха или не желаеха да сключват определени видове сделки заради капиталовите си изисквания, а застрахователните компании се давеха в ликвидни средства в епохата на ултраниските лихви“, отбелязва източникът.

Значителна част от дълга на Signa е бил предоставен от небанкови финансови компании като базираната в Дортмунд застрахователна компания Signal Iduna, която е средна по размер и има 12 млн. клиенти, като предлага предимно здравни застраховки и застраховки „Живот“.  Signal Iduna е отпуснала близо 1 млрд. долара на Signa, съобщават източници с пряка информация по въпроса.

Signal Iduna е отказала коментар за размера на експозицията си, но отбелязва, че не очаква „материални загуби на кредити“, тъй като заемите ѝ „до голяма степен“ са обезпечени с допълнителни гаранции във формата на имоти на първокласни локации в германски градове.

Основният застрахователен бизнес на Munich Re, Ergo, е отпуснал заеми за 700 млн. евро, а четвъртата по големина застрахователна компания в Германия R+V е предоставила 500 млн. долара, над половината от които не са обезпечени с допълнителни гаранции, показват документи, потвърдени от запознати източници.

Allianz е предоставила заеми за 300 млн. евро за придобиването от Signa през 2018 г. на небостъргач в центъра на Берлин, а Volkswohl-Bund, средна по големина застрахователна компания от Дортмунд, е натрупала експозиция за 250 млн. евро.

Германският финансов регулатор BaFin коментира пред FT, че следи ситуацията, но допълни, че експозицията „в повечето случаи“ е пренебрежима в сравнение с общите активи на отделните застрахователни компании и че не очаква „материална заплаха“ за нито една от засегнатите групи.

Освен че са предоставили кредитиране за конкретни имотни активи на Signa, някои застрахователни компании са направили капиталови инвестиции, сочат документите, видени от FT.

Средният по размер германски застраховател LVM има дял от 2,9% в Signa Prime Selection, една от двете компании, които претажават повечето активи на групата Signa. Значителен дял от експозицията за 300 млн. евро на LVM към Signa не е обезпечена с допълнителни гаранции, става ясно от документи, видени от FT, и потвърдени от запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още