IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Deutsche Bank за тримесечието се свива по-малко от очакванията

Германската банка обяви обратно изкупуване и дивиденти за общата сума от 1,6 млрд. евро

09:29 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската банка Deutsche Bank в четвъртък отбеляза спад от 30% на печалбата за четвъртото тримесечие, след като разходите за преструктуриране и други еднократни ефекти са засенчили ръста при приходите. Спадът обаче не е толкова стръмен, колкото анализаторите се опасяваха, съобщава Ройтерс.

Банката обяви още планове за обратно изкупуване на акции и за дивиденти в размер на 1,6 млрд. евро и повиши перспективите си за ръста на приходите. Deutsche планира да съкрати около 3500 работни места.

Нетната печалба, разпределима между акционерите, възлиза на 1,26 млрд. евро през тримесечието. За сравнение, година по-рано печалбата бе от 1,803 млрд. евро, но все пак е значително над очакванията на анализаторите за 700 млн. евро.

Годишната печалба се е свила до 4,21 млрд. евро от 5,03 млрд. евро година по-рано, задминавайки очакванията на анализаторите за 3,664 млрд. евро.

Спадът в тримесечната печалба е най-сериозният, откакто най-голямата германска банка стабилизира финансите си по-рано през десетилетието след години на загуби.

Данните все пак бележат 14-о поредно тримесечие и четвърта поредна година на печалба – забележително постижение за Deutsche.

Печалбата подготвя сцената за това, което може да се окаже трудна година за банките, с възможни понижения на лихвите по-късно през периода, които да намаляват приходите от лихви, доказали се като невероятен удар за кредиторите през последните тримесечия.

Това помогна на германските кредитори да преодолеят слабата икономика у дома. Производството на страната се сви миналата година, а внимателно следено проучване на бизнес настроенията през януари неочаквано се влоши.

Германският финансов регулатор BaFin предупреди наскоро, че 2024 г. няма да е толкова розова за печалбата на банките, тъй като имотната криза натежава на най-голямата икономика в Европа и заемите се влошават.

Въпреки това Deutsche Bank е оптимистично настроена, повишавайки общата си цел за годишен темп на растеж до диапазона от 5,5% до 6,5% спрямо 3,5% до 4,5% по-рано.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг заяви, че има „твърда увереност“, че банката може да изпълни целите си за 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още