IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулациите за сливане на Deutsche Bank и Commerzbank отново изплуваха

Германия все още държи 15% дял в Commerzbank

14:03 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пет години след като Deutsche Bank и Commerzbank прекратиха опита си за сливане, несигурните перспективи за рентабилността на банките и нуждата на Германия да запълни дупка в бюджета си отново разпалиха спекулации за потенциална сделка.

Германия заяви, че разглежда всички възможности да привлече средства, продавайки дялове в някои от над стоте компании, които притежава.

Макар че продажбата на оставащия дял от 15% в Commerzbank не е неизбежна, финансовият министър Кристиан Лиднер е отворен за подобен ход и в крайна сметка би предпочел правителството да излезе от компанията, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознат източник.

Сливане с Commerzbank би позволило на Deutsche Bank допълнително да диверсифицира нестабилните печалби от инвестиционно банкиране, укрепвайки дългосрочната си стабилност, а това е друг фактор, който може да повлияе на германското правителство, казва източникът, пожелал анонимност.

Deutsche Bank, която приключи с по-голямата част от няколкогодишния си план за преструктуриране, наскоро засили вътрешните дискусии за сделки, включително възможни покупки на банки като Commerzbank и ABN Amro, съобщи Bloomberg News в петък, без да назовава източниците си.

През последните месеци Deutsche Bank се е доближава до рестартиране на идеята за сливане с Commerzbank, макар и да няма действащи обсъждания в момента, казва втори източник, запознат със ситуацията, за Ройтерс.

Представители на Министерство на финансите не са отговорили веднага на запитванията за коментар, направени извън работно време. Говорители на Commerzbank и на Deutsche Bank са отказали такъв.

В понеделник сутринта акциите на Commerzbank поскъпнаха с 1,32% до 11,5 евро за брой спрямо спад от 0,2% на основния германски индекс DAX. Това дава на банката оценка от малко над 14 млрд. евро. Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 0,56% до 11,98 евро, оценявайки кредитора на 25 млрд. евро.

„Ръстът и нормализирането на основните лихви ще освежи закъснелите планове за консолидация“, казва Беат Витман, председател на швейцарската бутикова консултантска компания Porta Advisors.

“В Европа местните сделки все още са по-лесни, отколкото международните“, казва той, добавяйки, че натискът върху Германия за привличане на средства може да се окаже катализатор. Евентуалното сливане  би било усложнено от ниската оценка на Deutsche Bank, както и от активите, които ще трябва да бъдат отписани, и може да доведе до болезнени съкращения, за да се оберат ползите от обединяване на припокриващия се бизнес. Банката се търгува за малка част от счетоводната си стойност.

Председателят на Deutsche Bank Александър Винендс каза през ноември, че компанията иска да бъде готова за сливания и придобивания, ако възникне такава възможност.

Делът на Германия в Commerzbank датира от световната финансова криза от 2008 г. и все още носи загуби за правителството.

Според документи от германското финансово министерство, с които Ройтерс се е запознала, правителството планира да събере до 4 млрд. евро тази година чрез продажба на дялове в компании. Парите ще бъдат насочени към държавната железопътна компания Deutsche Bahn.

Sueddeutsche Zeitung на 28 декември съобщи, че Германия е наела инвестиционна банка да прегледа дела на Commerzbank, без да идентифицира съветника.

Commerzbank също така отдавна се разглежда като потенциален партньор на UniCredit, която вече присъства в Германия чрез HVB, и се съобщава, че двете са водили преговори за сливане, преди Русия да нахлуе в Украйна през 2022 г. Говорител на UniCredit е отказал коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още