IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Deutsche Bank: Инвеститорите искат от нас доказателства за напредък

Възстановяването на най-голямата банка в Германия тепърва предстои, категоричен е Кристиан Зевинг

16:21 | 29.11.23 г.
Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг. Снимка: Bloomberg L.P.

Deutsche Bank AG ще продължи с „постепенното подобрение“ през следващата година, въпреки че на германския кредитор му предстои да измине още дълъг път, за да убеди акционерите, че реформирането ѝ е успешно, споделя главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг, цитиран от Bloomberg.

Възстановяването на най-голямата банка в Германия тепърва предстои, изтъкна 53-годишният Зевинг по време на глобалната банкова среща на Financial Times в Лондон.

Deutsche Bank трябва да свърши „по-добра работа“, като обясни на инвеститорите, че значителна част от нейните приходи от инвестиционно банкиране остава стабилна, допълва изпълнителният директор.

Зевинг трябва да балансира между намаляването на разходите и инвестициите в растеж, докато банката се стреми да увеличи приходите от такси, за да компенсира очакваното забавяне на приходите от лихви.

Запитан за консолидацията сред европейските банки, Зевинг каза, че регулациите ще трябва да се променят, за да се позволят големи сделки, добавяйки, че дълго обсъжданото създаване на банков съюз би било „много важно“ за допълнителното обвързване между кредиторите в региона.

Относно неотдавнашния ход на Великобритания да премахне тавана за бонусите на банкерите, изпълнителният директор каза, че ако ограниченията бъдат премахнати в повечето части на света, тогава това е нещо, което Европа трябва да обмисли. Това обаче може да се направи само ако е ясно, че рисковите култури на фирмите са се променили, добавя Зевинг. 

Германският кредитор остава отворен и към новите финансови решения като криптовалутите. През август стана ясно, че Deutsche Bank ще си партнира с швейцарската криптофирма Taurus за предоставяне на услуги по управление на криптовалути и токенизирани активи за свои институционални клиенти.

Партньорството означава, че кредиторът за първи път ще може да съхранява ограничено количество криптовалути за своите клиенти, както и токенизирани версии на традиционни финансови активи.

Търговията с криптовалути обаче не е част от „непосредствените планове“ на Deutsche, изтъква банката. Тя посочи в документ за Световния икономически форум от 2020 г., че една от целите ѝ е търговия с криптоактиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още