IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank прогнозира нови рекорди за американските акции догодина

S&P 500 ще достигне 5100 пункта до края на 2024 г., което означава ръст от около 12% спрямо настоящите равнища, прогнозират от банката

14:01 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Прогнозите за нови рекорди за индекса S&P 500 за догодина се увеличават, като стратезите на Deutsche Bank засега задават една от най-бичите очаквания на Wall Street до момента.

Екипът, воден от Бинки Чадха, очаква измерителят да достигне 5100 пункта до края на 2024 г., което означава ръст от около 12% спрямо настоящите равнища, на фона на охлаждане на инфлацията и възстановяване на корпоративните печалби.

„Въпреки растежа над тенденцията основната инфлация се забавя“, посочват стратезите, цитирани от Bloomberg. „Продължаващите спадове ще върнат инфлацията към нейния предпандемичен диапазон, без да се изисква по-бавен растеж“, се посочва още в съобщението. В допълнение, като се има предвид, че евентуална рецесия „е широко очаквана и е вероятно да бъде мека и кратка, виждаме само скромна, краткотрайна разпродажба“.

След като цяло не можаха да предвидят ралито на пазара през 2023 г., пазарните анализатори станаха по-оптимистично настроени за прогнозите за следващата година на фона на подобряващите се инвеститорски настроения и свиване на очакванията за рецесия.  

Стратегът на RBC Capital Markets Лори Калвазина и на Bank of America Corp. Савита Субраманиан очакват S&P 500 да нарасне до 5000 пункта. Индексът достигна абсолютен връх от 4796,56 пункта през януари 2022 г.

Чадха от Deutsche Bank заяви, че очаква корпоративните печалби да нараснат с 10%, в случай че има мека и кратка рецесия. Но ако брутният вътрешен продукт нарасне с 2%, според него печалбите ще се повишат с около 19%. Анализаторите очакват печалбите да се повишат с 11% през 2024 г. след спад от 0,4% тази година, показват данни, обобщени от Bloomberg Intelligence.

Чадха бе един от малкото стратези, които предвидиха ралито на S&P 500 през първото тримесечие на 2023 г. Индексът също така е близо до неговата прогноза за края на годината от 4500 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още