IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в САЩ ще имат нужда от друг източник на "гориво" заради забавянето на инфлацията

Инвеститорите си дават сметка за раздутите оценки, облигациите също намаляват привлекателността на акциите

15:10 | 11.08.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Опасенията за инфлацията в САЩ се успокояват, което означава, че американските акции може да имат нужда от друг източник на „гориво“, за да се стимулират ръстовете до края на годината.

Публикуваните в четвъртък данни показват, че годишната инфлация в страната отстъпва от достигнатия 40-годишен връх и достига значително по-умерен ръст през юли, пише Ройтерс. Това подкрепя очакванията за отслабване на инфлацията и устойчив растеж, които насърчиха ръста при по-рисковите активи.

S&P 500 отчита над 16% увеличение от началото на годината, като в четвъртък остана почти без промяна.

Много от инвеститорите сега залагат, че Федералният резерв едва ли ще повиши лихвените проценти отново тази година. Страховете от рецесия в САЩ също отслабват, а подобряващата се инфлационна картина не се очертава да е двигател на цените на акциите в близко бъдеще.

Така акциите в САЩ се изправят пред предизвикателството да поддържат досегашните темпове на фона и на високата доходност на държавните облигации, които са атрактивна алтернатива. Отделно оценките на някои акции се раздуха, а и инвеститорите поддържат доста по-големи експозиции към акции в сравнение с началото на годината.

Джак Ейблин, главен инвестиционен директор в Cresset Capital, определя последния доклад за инфлацията в САЩ като „добра новина“. Според него обаче „S&P е доста добре оценен". „Цените на акциите – поне там, където са, ще се нуждаят от по-силен попътен вятър, например от по-ниски лихви, за да запазят този импулс“, допълва той.

Динамиката при акциите беше по-ограничена в дните около публикуването на данните за инфлацията. Индивидуалните отчети за индекса на потребителските цени не са имали "съществено и трайно въздействие" върху пазарите от няколко месеца, казва Гай Лебас, главен стратег фиксиран доход в Janney Montgomery Scott.

„Подозирам, че това е така, защото кризата с инфлацията приключи още преди няколко месеца“, добавя той.

Според някои инвеститори обаче докладът за индекса на потребителските цени за юли, макар и окуражаващ, не е достатъчен, за да спре Федералния резерв да повишава още лихвените нива. Въпреки това трейдърите на фючърси, обвързани с лихвите на Фед, смятат, че вероятността американската централна банка да вдигне пак лихвите на срещата си през септември е под 10%.

Преди срещата ще бъдат публикувани данните за инфлацията в САЩ през август. Годишната среща на Фед за икономическата политика в Джаксън Хоул, Уайоминг, по-късно този месец също може да повлияе на пазарите. Отделно инфлацията все още е далеч от целта на Федералния резерв (2%).

Междувременно инвеститорите явно започват да си дават сметка за раздутите оценки на акциите, тъй като S&P 500 в последните седмици отстъпи от годишния връх, достигнат през юли. Форуърдното съотношение цена/печалба на индекса се е повишило до 19 пъти, доста над дългосрочната му средна стойност от 15,6 пъти, според Refinitiv Datastream.

Това намалява привлекателността на акциите в сравнение с облигациите. Десетгодишните облигации на САЩ носят доходност над 4%, а шестмесечните – около 5,5%. Премията за капиталов риск, която сравнява привлекателността на акциите спрямо безрисковите държавни облигации, се свива през по-голямата част от 2023 г. досега и напоследък се движи близо до най-ниските ѝ нива от десетилетие.

Акциите предстои да преминат и през традиционно предизвикателен период – август и септември, когато по принцип носят по-ниска възвръщаемост в исторически план. Стратегът за търговията с акции на Stifel Бари Банистър е сред онези, които очакват, че фондовият пазар в САЩ трудно ще може да се изкачи над сегашните нива. В бележка от сряда той прогнозира, че S&P 500 вероятно ще приключи годината на 4400 пункта, което е с около 1,5% под нивото на затваряне в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още