IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ е 3,2% през юли, по-слаба от очакваното

За месеца цените са нараснали с 0,2%, което съответства на прогнозите

15:52 | 10.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 3,2% през юли спрямо същия месец на миналата година - знак, че инфлацията е разхлабила поне малко хватката си върху американската икономика, предаде CNBC.

За месеца цените са нараснали с 0,2%, съобщи американското Бюро за трудова статистика в четвъртък. Това съответства на оценката на Dow Jones.

Годишният темп обаче е малко под прогнозата за инфлация от 3,3%. През юни бе отчетена инфлация от 3%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергията, т.нар. основен индекс на потребителските цени също се е повишил с 0,2% през месеца, а на годишна база покачването е с 4,7%. Годишният темп на базисната инфлация също е малко под консенсусната оценка на Dow Jones за 4,8%.

Изменение на годишна база на индекса на потребителските цени в САЩ. Графика: CNBC Изменение на годишна база на индекса на потребителските цени в САЩ. Графика: CNBC

Пазарите реагират положително на данните, като фючърсите, свързани с индекса Dow Jones Industrial Average, се повишиха с близо 200 пункта, а доходността на държавните ценни книжа се понижи.

Почти цялата месечна инфлация се формира от разходите за жилищни нужди, които нарастват с 0,4% за месеца и със 7,7% за една година. Според статистическото бюро над 90% от увеличението е дошло от тази категория, която представлява около една трета от теглото на индекса на потребителските цени.

Цените на хранителните продукти са се повишили с 0,2% през месеца, а тези на енергоносителите - със само 0,1%, въпреки че суровият петрол поскъпна през месеца и цените на бензиностанциите също се повишиха.

Цените на употребяваните автомобили са се понижили с 1,3%, а тези на медицинските услуги - с 0,4%.

Сравнително умерените нива на инфлация са спомогнали за покачването на заплатите в страната. Реалните заплати са се увеличили с 0,3% през месеца и с 1,1% спрямо предходната година, отчете статистическото бюро в отделно съобщение.

Заедно с това последната порция данни показва, че макар инфлацията да се е забавила значително спрямо 40-годишния си връх от средата на 2022 г., тя все още е значително над нивото, което Федералният резерв би искал да постигне, и е достатъчно висока, за да не се очаква скорошно намаляване на лихвените проценти.

Все пак забавянето на инфлацията поне намалява натиска върху Фед да продължи да затяга политиката си.

След като от март 2022 г. насам служителите на централната банка повишиха основните лихвени проценти 11 пъти, се очаква те да направят пауза през септември. Какво ще се случи оттам нататък обаче подлежи на обсъждане, а публичните изказвания на централните банкери показват разнопосочни мнения.

По-рано тази седмица председателите на регионалните клонове на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс и във Филаделфия Патрик Харкър направиха коментари, в които посочиха, че според тях повишаването на лихвите може да приключи. Управителят Мишел Боуман обаче заяви, че очаква още повишения, докато колегата ѝ Кристофър Уолър също посочи евентуалната необходимост от допълнителни повишения в бъдеще.

Независимо от това дали Федералният резерв ще одобри допълнителни повишения, почти всички членове вече са на мнение, че по-високите лихвени проценти вероятно ще останат в сила за известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още