IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на облигации се съмнява в бързата победа на Фед в борбата с инфлацията

Неговият измерител за очакваната инфлация се насочва към деветгодишен връх

08:37 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Внимателно следеният от Федералния резерв (Фед) измерител на пазара на облигации за очакваната инфлация в САЩ нараства отново към деветгодишен връх, което е тревожен сигнал, че Фед може да продължи да се бори със силния ценови натиск в продължение на години, пише Bloomberg.

Преди последните месечни данни за индекса на потребителските цени в страната, които предстои да бъдат публикувани днес (10 август), основният измерител за това накъде според пазара ще се насочи инфлацията в дългосрочен план се ускори до около 2,5%, малко по-малко от пика през април 2022 г., когато достигна най-високото си ниво от 2014 г. насам.

Изместването на измерителя в посока нагоре, т. нар. петгодишен инфлационен предел в САЩ, който започва от 2028 г., е в противоречие с по-разпространената позиция, че рязкото с повишаване на лихвените проценти Фед ще продължи да овладява най-големия ръст на потребителските цени от 1980 г. насам. Пазарът на суапове смята, че централната банка вероятно вече е приключила със затягането на паричната политика и сега очаква инфлацията да се забави достатъчно, за да намали лихвите през следващата година.

„Инфлацията се забави, тъй като Федералният резерв действаше рязко и въпреки това съществува риск очакванията за базисната инфлация да са се повишили“, твърди Ед Ал-Хусаини, стратег по лихвите в Columbia Threadneedle Investments.

„Пазарите залагат на по-висока инфлация в близкото бъдеще, а също и по-високи реални лихвени проценти“, допълва той. „Дали това е правилно, ще разберем. Но това е, което казват в момента.“

Очаква се докладът за индекса на потребителските цени (CPI) да покаже, че той е нараснал с 3,3% на годишна база през юли, което ще бъде първото ускорение на инфлацията от юни 2022 г. насам, показва медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като цените на храните и енергията, се очаква да се е забавила леко до 4,7%. 

Въпреки рязкото забавяне спрямо миналата година, данните показват, че на Фед му предстои да измине още известен път, преди инфлацията да се върне към целевото равнище от 2%. Предпочитаният от банката показател – индексът на разходите за лично потребление, нарасна с 3% през юни на годишна база.

Най-новото повишение на петгодишния инфлационен предел е резултат от разпродажбите на пазара на облигации, които доведоха до по-бързо нарастване на доходността по дългосрочните облигации в сравнение с тази по ценните книжа с по-кратък матуритет. Въпреки че отчасти това отразява опасенията, свързани с понижаването на рейтинга на САЩ от рейтинговата агенция Fitch, и вълната от продажби на държавни ценни книжа за покриване на федералния дефицит, то се дължи и на спекулациите, че устойчивата икономика ще попречи на инфлацията да се забави плавно до целевото равнище на централната банка.

"Въпросът за инвеститорите е дали може да се докаже, че най-голямото забавяне на инфлацията вече се е случило", каза Кевин Фланаган, ръководител на отдела за стратегии за инструменти с фиксирана доходност в Wisdom Tree. „Дали най-доброто, което би могло да бъде направено за рязкото охлаждане на инфлацията, вече е направено?“

Джордж Гонкалвес, ръководител на макростратегията за САЩ в MUFG, заяви, че инфлационните очаквания на пазара все още не са достатъчно високи, за да са сигнал за сериозни притеснения.

Но приближаване към 2,75% или 3% на дългосрочния измерител „би означавало, че има повече причини за безпокойство и че инфлационните нагласи на пазара се променят“, каза той. „Това би поставило под съмнение целта на Фед за инфлация от 2%.“

Според него опасенията, свързани със способността на Фед да постигне инфлационната си цел, в случай че се запазят, ще окажат натиск върху облигациите с по-дълъг срок, повишавайки доходността им по-бързо от тази по ценните книжа с по-кратък срок.

„Ако дългосрочните очаквания се повишат към 2,75% и кривата на доходността се изостри още повече, това би означавало повече опасения за инфлационните прогнози“, смята Гонкалвес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още