IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патрик Харкър: Фед може и да е стигнал до етапа, в който да задържи лихвите стабилни

Той сподели още, че икономиката най после се насочва към „мекото приземяване“, което всички искат

21:27 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв (Фед) за Филаделфия Патрик Харкър каза, че централната банка на САЩ може да е готова да спре с увеличенията на лихвените проценти, ако няма някакви икономически изненади. Той допълва обаче, че лихвите ще трябва да останат на сегашните си по-високи нива за известно време, пише Bloomberg.

„Ако няма някакви обезпокоителни нови данни от този момент до средата на септември, смятам, че може да сме достигнали този етап, в който можем да бъдем търпеливи и да запазим лихвите стабилни и да оставим предприетите от нас действия по отношение на паричната политика да си свършат работата“, коментира Харкър във вторник в бележки, подготвени за събитие, организирано от Philadelphia Business Journal.

„В случай, че е настъпил този етап, в който можем да задържим лихвите стабилни, ще трябва да останем в него известно време", каза Харкър, който тази година гласува при вземането на решенията за паричната политика. „Не виждам някакви причини за незабавно понижаване на основния лихвен процент“, казва още той.

През юли Фед повиши референтния си лихвен процент по федералните фондове до целевия диапазон от 5,25% до 5,5%, което е най-високото му равнище от 22 години насам. Това последва решението за задържане на лихвите на стабилно равнище през юни - ход, който според официалните лица е част от стратегията за забавяне на темпа на повишаване на лихвите с приближаването им на техния връх. Следващата среща, на която ще се обсъжда политиката на Фед, е на 19 и 20 септември.

Не всички централни банкери са единодушни, че Фед скоро може да приключи с повишаването на лихвените проценти. В понеделник един от гуверньорите на Фед Мишел Бауман отново припомни позицията си, че може да се наложи допълнително повишение на лихвите, за да бъде възстановена напълно ценовата стабилност.

Преди заседанието през септември централните банкери ще разполагат с още ключови икономически данни, включително още един доклад за работните места и новите данни за инфлацията, които ще бъдат представени в четвъртък. Въз основа на цените на фючърсните договори инвеститорите към момента не очакват ново повишение на лихвите тази година.

Харкър заяви, че очаква предпочитаният от Фед измерител на базисната инфлация да спадне до годишен темп малко под 4% до края на 2023 г. и под 3% до следващата година. Според прогнозите показателят ще достигне целта на Фед от 2% през 2025 г.

„Очаквам само скромно забавяне на икономическата активност, което да съпътства бавната, но сигурна дезинфлация“, допълва той. "С други думи, виждам, че се насочваме към „мекото приземяване“, на което всички се надяваме и което се оказа доста трудно достижимо в миналото“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още