IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на САЩ се ускорява през второто тримесечие

Данните подсказват, че страната може би ще успее да избегне рецесия

16:53 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската икономика се е разраснала по-бързо от очакваното през второто тримесечие на годината, след като устойчивостта на пазара на труда е подкрепила потребителските разходи, а компаниите са увеличили инвестициите в оборудване, потенциално отлагайки рецесията, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е разраснал с 2,4% на годишна база през второто тримесечие, заяви Министерство на търговията в предварителните си оценки в четвъртък. Икономиката се разшири с темп от 2,0% през периода януари-март. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха БВП да е нараснал с 1,8% през април-юни.

Извън жилищния пазар и производството икономиката до голяма степен е преодоляла увеличението с 525 базисни пункта на основните лихви от Федералния резерв от март 2022 г. насам в опита си да пребори инфлацията.

От края на 2022 г. икономистите очаквах забавяне, но с намаляването на ценови натиск някои сега смятат, че сценарият за меко кацане на икономиката, предвиждан от Фед, е възможен. В сряда централната банка повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до диапазона от 5,25% до 5,50%.

Икономиката се поддържа от пазара на труда, който продължава да е затегнат. Това се вижда и в отделен доклад от Министерството на труда в четвъртък, който показа, че първоначалните молби за помощи при безработица са спаднали със 7000 до сезонно коригиран брой от 221 хиляди за седмицата до 22 юли.

Компаниите трупат служители, след като с трудности намираха работна ръка по време на пандемията от Covid-19. Заетостта в сектора на отдиха и хотелиерството остава под нивата отпреди пандемията.

Броят на хората, получаващи помощи повече от една седмица – показател за наемането, е спаднал с 59 хил. до 1,690 млн. броя в седмицата до 15 юли. Въпреки масовите съкращения в технологичния и финансовия сектор през 2022 г. и в началото на тази година т.нар. продължаващи молби остават ниски по исторически стандарти.

Това предполага, че някои съкратени работници бързо си намират работа. Данните за продължаващите молби обхващат седмицата, в която правителството прави проучване сред домакинствата за нивото на безработица през юли. Продължаващите молби са намалели между периодите на проучването през юни и юли.

При 3,6% през юни нивото на безработица не беше твърде далеч от най-ниските нива от няколко десетилетия.

Някои икономисти обаче остават убедени, че рецесията е на хоризонта, като твърдят, че по-високите разходи за заеми в крайна сметка ще направят по-трудно за потребителите да финансират разходите си с дълг.

Те отбелязват още, че банките затягат кредитирането и излишните спестявания, натрупани по време на пандемията, продължават да се стопяват. Смята се, че забавянето на растежа на работните места ограничава нарастването на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още