IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото икономическо кацане на САЩ не е гарантирано

"Последната миля" от процеса на забавяне на инфлацията може да се окаже най-трудната

08:16 | 26.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да почувства леко самодоволство тази седмица, когато неговият комитет за определяне на лихвените проценти се събира за последен път преди лятната ваканция, пише Financial Times в редакционен коментар.

Годишната инфлация в Америка се забави до едва 3 процента през юни на годишна база, най-ниската от март 2021 г. Тя спадна дори под тази в Япония, където ръстът на цените достигна 3,3 процента. Може би по-впечатляващо е, че безработицата почти не се е увеличила и шансовете за рецесия спадат въпреки агресивните повишения на лихвените проценти от Фед в общ размер от 5 процентни пункта през последните 18 месеца (до диапазона 5-5,25% - бел. прев.)

Може ли председателят Джей Пауъл наистина да постигне „безупречна дезинфлация“ на американската икономика? Ако го направи, това ще го направи един от по-успешните шефове на Фед. Дори възхваляваният Пол Волкър – който в борбата си с инфлацията изстреля лихвените проценти до 19 процента в началото на 80-те години – в крайна сметка доведе безработицата в САЩ до най-високото й ниво след Голямата депресия от 30-те години.

Сега Goldman Sachs вижда само 20 процента вероятност за рецесия в САЩ през следващата година. Икономическата активност е устойчива. Този месец потребителските настроения достигнаха близо двегодишен връх. Пазарите отразяват тези очаквания. Редица американски акции, не само на технологични фирми, скочиха. Но „мекото кацане“ – когато инфлацията се понижава, без да предизвика значителен икономически спад – далеч не е гарантирано.

Като за начало трябва да кажем, че може да се наложи лихвените проценти да се повишат още. Инвеститорите очакват ръст от 0,25 процентни пункта тази седмица. „Точковата диаграма“ с очакванията за основната лихва на ръководителите на Фед също предполага още една увеличение тази година. Забавявнето на инфлацията от миналия месец до двегодишно дъно до голяма степен се дължи на спада в цените на енергията, като основната инфлация (без цените на храните и енергията – бел. прев.) остава над два пъти повече от целевото равнище от 2 процента.

По-нататъшното потискане на търсенето с цел намаляване на ценовия натиск би довело до загуба на работни места. Свободните работни места намаляха, но пазарът на труда все още изглежда затегнат със стабилен ръст на заплатите. Фед може да се сблъска с труден компромис относно двойния си мандат (за максимална заетост и ценова стабилност) с приближаването към целта си за инфлацията. Всъщност Банката за международни разплащания (БМР) казва, че „последната миля“ от процеса на дезинфлация може да се окаже най-трудната.

Също така не е ясно доколко повишенията на лихвите от Фед са отразени в реалната икономика. Скорошен анализ на клона на Фед в Канзас Сити посочва, че пиковото забавяне на инфлацията може да настъпи година след затягането, но добавя, че съществува голяма несигурност около тази оценка. Така или иначе, повечето икономисти са съгласни, че значителна част от повишенията на лихвите тепърва ще се усещат. Това може да забави растежа още повече от очакваното в момента.

Постпандемичните особености отчасти също помагат да се обясни специфичният троен ефект на високите ставки, спадащата инфлация и ограничената безработица. Използването на натрупаните спестявания и фискалните помощи подкрепиха търсенето, докато пренасочването на потреблението от дълготрайни стоки към услуги облекчи някои ценови напрежения. Сценарият за безупречна дезинфлация ще зависи и от това как се развиват тези фактори.

Оптимизмът за меко кацане не е само американски феномен. Някои развиващи се пазари, които повишиха лихвените проценти преди развитите икономики, вече успяха да намалят инфлацията, без да навредят прекалено на БВП. Европейските пазари също са все по-обнадеждени. Инфлацията както в еврозоната, така и в Обединеното кралство направи забележителна стъпка надолу миналия месец и техните икономики показват известна устойчивост. Но си струва да припомним, че в този несигурен климат махалото между сценариите за меко и твърдо кацане често се люшка.

Наистина, въпреки че несъмнено е положително, че инфлацията в САЩ и по света намалява, този постпандемичен лихвен цикъл е достатъчно странен, за да даде на инвеститорите, които разчитат на меко кацане, много причини за размисъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982 ... пак ще ти напиша ... следи свободните работни места в белият свет и у нас , и нивото на безработицата ... :))) ... тия апокалипсиси дето бълнуваш нема да се случат в развитият свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 9 месеца
За последните 70 години след такава инфлация никога не е имало меко приземяване на самолета. Инфлацията винаги финишира с безработица,криза,стагнация в икономиката защото ръста на цените няма как да спре без хората да спрат да харчат,да спрат да взимат кредити като за последно,изобщо цялото това разюздано парти да приключи.Искате ниски цени ?Спрете да харчите,или работете тройно и четворно но няма как да се случи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още