IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се забавя до най-ниския си годишен темп от над две години

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3% спрямо година по-рано, което е най-ниското му равнище от март 2021 г.

16:26 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ се е забавила до най-ниския си годишен темп от над две години насам през юни. Причина за това е както известното забавяне на ръста на разходите, така и сравнението с време, когато цените бяха на над 40-годишен връх, съобщава CNBC.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3% спрямо година по-рано, което е най-ниското му равнище от март 2021 г. насам. На месечна основа индексът, който включва широк набор от цени за стоки и услуги, се покачва с 0,2%.

Стойностите са малко под прогнозите на Dow Jones за ръстове от съответно 3,1% и 0,3%.

Годишна инфлация в САЩ. Графика: tradingeconomics.com Годишна инфлация в САЩ. Графика: tradingeconomics.com

Като се премахнат волатилните компоненти като храна и енергоизточници, основният индекс отбелязва повишение от 4,8% спрямо предходната година и 0,2% на месечна основа. Консенсусната прогноза бе за съответно ръстове от 5% и 0,3%.

Като цяло тези стойности биха могли да дадат на Федералния резерв глътка въздух в усилията му да забави инфлацията, достигнала 9% годишен темп по това време през 2022 г. – най-високото равнище от ноември 1981 г.

Ръководството на централната банка обаче по-скоро наблюдава основния показател, който все още е далеч над целта от 2% годишно.

Данните за юни подчертават напредъка в борбата с ценовия натиск, подпомогната от над година на лихвени повишения и облекчено търсене. Въпреки това ценовият натиск остава силен и от Фед остават в готовност за ново повишение на лихвите на следващото заседание на 25-26 юли.

И макар да има сигнали за ръст от редица представители на централната банка, то се очаква те също така да вземат предвид и данните за производствените цени, цените на дребно и др., които предстои да бъдат публикувани.

След публикуването на данните доходността по американските държавни ценни книжа се понижава, а фючърсите върху водещите индекси на Wall Street се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още