IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Забавящият се пазар на труда налага дезинфлационен натиск

Финансовият министър на САЩ посочи разходите за жилища и цените на превозните средства сред факторите, които вероятно ще продължат да отслабват натиска върху разходите

18:14 | 18.07.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че охлаждащият се, но не и забавящият се пазар на труда играе ключова роля в подпомагане на забавянето на инфлацията в страната наред с други фактори, налагащи дезинфлационен натиск.

„Интензивността на търсенето на наемане от страна на фирмите намалява“, каза Йелън във вторник в интервю за Bloomberg News. „Пазарът на труда се охлажда, без да има реални проблеми, свързани с това“, коментира тя.

Наред с промените на трудовия пазар, Йелън посочи разходите за жилища и цените на превозните средства сред факторите, които вероятно ще продължат да отслабват натиска върху разходите. Тя също така предположи, че маржовете на корпоративната печалба може да играят известна роля. В същото време тя се възпротиви на прекомерния оптимизъм, основан единствено на данните за потребителските цени през юни.

Миналата седмица нови данни показаха, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 3% на годишна база – най-слабото повишение от март 2021 г., когато САЩ бяха в самото начало на пандемичния скок на инфлацията. Това е доста под върха от над 9% от юни миналата година. Без да се включват храните и енергията, основната инфлация се е ускорила с 4,8% на годишна база.

В интервюто Йелън предупреди да не се взимат предвид твърде силно данните за юни, наричайки ги „числа за един месец“.

Според нея обаче има други положителни точки в основните данни, особено в жилищното строителство, които ще продължат.

„Жилищният сектор имаше по-слаб принос и има всички основания да вярваме, че това ще продължи и ще намалее още повече“, каза тя и добави: „Това е важно нещо, което влияе върху основната инфлация“.

Инфлацията при наемите в САЩ се забавя бавно поради продължителността на типичните договори за наем.

При стоките, при които цените спадат на месечна база през юни, Йелън посочи автомобилите като важен фактор, който дава сигнали за веригите за доставки, сериозно засегнати от пандемията от Covid.

Верига за доставки

„Употребяваните автомобили са допринесли значително“ за забавянето на основната инфлация, каза тя. „Запасите се възстановяват. Цялата верига на доставки при автомобилите се подобрява. Така че има причина да вярваме, че можем да извлечем някаква продължителна полза от това“.

Подобряването на инфлационните тенденции в САЩ контрастира с предположенията за открити дефлационни рискове в Китай. Йелън в понеделник каза, че въпреки че забавянето на Китай може да има отрицателни последици, тя все още смята, че САЩ ще избегнат рецесия.

Пазарът на труда в САЩ остава решаващ за президента Джо Байдън и надеждите мъ да бъде преизбран на изборите следващата година. Байдън има нужда инфлацията да се забави, но без агресивните увеличения на основните лихви от Федералния резерв – с 5 общо пр.п. от март 2022 г. насам – да предизвикат рецесия или значително покачване на безработицата.

Йелън непрекъснато заявява, че е възможно инфлацията да се върне обратно до целта на Фед от 2% без скок в безработицата – мнение, което се смята за прекалено оптимистично от някои кръгове.

Засега обаче пазарът на труда се оказва забележително силен. Безработицата остана на ниво от 3,6% през юни – близо до 50-годишно дъно.

„Не виждаме компаниите активно да намаляват“ броя на служителите си „освен в няколко силно засегнати сектора, например технологиите“, каза Йелън. „Не виждаме да съкращават служители, просто интензивността, с която се опитват да добавят към работната си сила, изглежда донякъде по-слаба“.

Тя припомни, че се отчита и спад в свободните работни места.

Въпреки ръста на заплатите, който продължава да допринася за инфлацията, тя заяви, че може да не е съвсем необходимо заплатите да се ограничават, за да се смекчи по-нататъшното покачване на цените, намеквайки за потенциала за по-ниски корпоративни маржове.

„Маржовете на печалба също са доста високи и имат някакво циклично измерение“, каза тя. „Така че не искам да отивам толкова далеч, казвайки, че не бихте могли да видите инфлацията да се забавя без по-нататъшно забавяне [на ръста] на заплатите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Попитахме 100 човека https://***.youtube.com/watch?v=Jx2ajt4dELE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Шут "гол" https://***.youtube.com/watch?v=aPMbzMIb6AA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още