IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в САЩ може и да се повишават, но заплатите – още повече

Темпът на нарастване на възнагражденията е 4%, а инфлацията се ускорява с едва 3%

21:16 | 17.07.23 г. 4
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растящите заплати на американците изпревариха темпа на инфлацията за пръв път от две години насам, което осигури известно финансово облекчение на служителите, но същевременно затрудни усилията на Федералния резерв да овладее инфлацията, пише The Wall Street Journal.

По данни на Министерството на труда коригираното спрямо инфлацията средно почасово заплащане е нараснало с 1,2% през юни спрямо предходната година. Това е вторият пореден месец на сезонно коригирани повишения след две години, когато исторически завишените увеличения на заплатите на работниците бяха заличени от ръста на цените.

Ако тенденцията се запази, американците ще имат възможност да стимулират икономиката си чрез увеличаване на разходите, което може да помогне на САЩ да избегнат рецесията. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, понижиха първоначалните си прогнози, че е възможно да настъпи рецесия през следващите 12 месеца.

Ейми Силвърман, 61-годишна жена, живееща в Бруклин, споделя, че през последните няколко месеца е наблюдавала стабилизиране на цените в сравнение с по-рано, когато е усетила ръста при хранителните продукти, особено когато се храни навън. Миналата година Силвърман е започнала и нова работа като психотерапевт, която е по-добре платена от предходната, което я кара да се чувства уверена в своето бъдещо финансово положение.

"В момента не приемам инфлацията като проблем, какъвто беше преди много месеци", казва тя. "Наистина имам чувството, че ръстовете и спадовете във финансово отношение се изравняват", коментира тя.

Ниските цени на бензина в САЩ също подобряват настроението на потребителите

Като изключим инфлацията от сметката, почасовото заплащане на работещите в частния сектор е нараснало с над 4% през юни спрямо същия период миналата година. През последната година този ръст намаля, но беше достатъчен, за да изпревари инфлацията това лято. Общата инфлация през юни се е ускорила с 3% спрямо предходната година, което е рязък спад от четиригодишния връх, който тя достигна година по-рано.

Освен че се радват на стабилно нарастващите заплатите, американците се успокояват от по-бавното поскъпване на ежедневните стоки като бензина и хранителните продукти, които оказват най-голямо влияние върху тяхната представа за инфлацията.

Потребителското доверие през юни достигна най-високото си ниво от януари 2022 г. насам, съобщиха от Conference Board. Оценката на американците за настоящите икономически условия и перспективите им за бъдещето са се подобрили. Въпреки това американците очакват в рамките на следващата година да настъпи рецесия, сочат резултатите от проучването. Това вероятно се дължи на факта, че те са наясно, че Фед продължава да полага усилия да се пребори бори с инфлацията, а те биха могли да предизвикат мащабно забавяне на икономиката, твърди главният икономист на Conference Board Дана Питърсън.

От март 2022 г. насам Фед е повишавал основния си лихвен процент десет пъти в диапазона от 5 % до 5,25 % и е напът да го направи отново по-късно този месец. Тези повишения на лихвите допринесоха за отслабването на американската икономика, но пазарът на труда и ръстът на заплатите остават на стабилна основа.

Повишенията на заплатите са в противоречие с целта на Фед

Повишенията в заплатите на работниците с по-ниски доходи бяха особено големи в началото на 2023 г. Ресторантите, хотелите и други подобни предприятия наемаха служители с бързи темпове, за да задоволят нуждите на клиентите си, жадни за техните услуги, които бяха ограничени в началото на пандемията от Covid-19. Въпреки че през последните месеци ръстът на заетостта в секторите на хотелиерството и отдиха се забави, почасовото заплащане на работещите в този отрасъл се повиши с по-бърз темп от общия ръст на заплатите и инфлацията.

Увеличението на заплатите на работещите във фабричния сектор и в сферата на бизнес услугите също надвишава инфлацията. По-слаб ръст се наблюдава само в информационния сектор, в който няколко големи компании съкратиха част от персонала си.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че ръстът на заплатите все още е твърде голям, за да осигури спокойствието на централната банка в нейната кампания за борба с инфлацията. През юни той заяви, че ръстът на заплатите е намалял, но го е направил „сравнително постепенно“. По-високите заплати позволяват на потребителите да си купуват по-скъпи стоки и услуги, което на свой ред подкрепя ускорената инфлация.

„Прекрасно е да наблюдаваме увеличението на заплатите, особено за хората с по-ниски доходи“, коментира Пауъл. „Но ние искаме това да бъде част от процеса на забавяне на инфлацията до 2%, което ще бъде от полза за всички“, допълни той.

Свитият пазар на труда, при който свободните работни места надвишават броя на безработните кандидати, търсещи работа, е фактор, който стимулира стабилния ръст на заплатите, твърди Боб Шварц, старши икономист в Oxford Economics. През последните години работниците имаха повече шансове да искат по-високи заплати, но има признаци, че тази тенденция отминава.

„Със забавянето на инфлацията, което вече се случва, все по-малко хора ще претендират за по-високи заплати“, допълва Шварц. „Ще видите, че двете неща вървят ръка за ръка“, посочва той.

За някои хора, цените на етикетите все още са шокиращи

Макар и подобрен през последните две години, коригираният спрямо инфлацията ръст на заплатите, остава под нивото си от петте години преди пандемията, коментира Джулия Полак, главен икономист в сайта за обяви за работа ZipRecruiter. Налице са и някои други основни признаци на слабост. Ръстът на седмичното заплащане е по-слаб, тъй като средният брой отработени часове на американците е намалял по-спрямо миналата година. Наемането на нови служители тази пролет също е отслабнало.

Някои американци все още изпитват шок, когато видят етикетите с цените на стоките въпреки по-високите доходи. Разходите за наеми, автомобили и пътувания са се повишили доста в сравнение с 2019 г., въпреки че напоследък нарастват по-умерено.

46-годишната Хоуп Дейвис-Намбърс разказва, че наскоро двамата със съпруга ѝ се сблъскали с неприятна изненада, докато пазарували онлайн. Двойката от Ню Джърси търсела стоки като прах за пране и бебешка кошара на изгодна цена за 10-месечното им дете и се изненадала, когато крайната сума на поръчката била много по-висока, отколкото двамата очаквали.

„Съпругът ми стана и всъщност провери отново поръчката ни, защото общата сума беше 450 долара“, посочва Дейвис-Намбърс. „Тогава той каза: „Не мисля, че сме купили нещо за толкова пари“, допълва тя.

Като медицински търговски представител Дейвис-Намбърс казва, че заплатата ѝ не е била повишена след началото на пандемията. Съпругът ѝ, който работи в областта на жилищното финансиране, е получил увеличение на заплатата си, което им помага да живеят спокойно, каза тя. Той обмисля да основе собствен бизнес в опит да увеличи допълнително доходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Тази рецесия пък не им ли омръзна да я предричат бе..От началото на миналата година я дъфчат ..Тя стана направо митична...Нещо като Годо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 10 месеца
Блумбърга пак бъгна! Бубулечка кючек: https://youtu.be/kTZAAuxAvak
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Ти промениха термина за Рецесия в рамиитв на 24ч., та някаква друга стакмистика ли няма да променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
Ааа ама вЕрно ли, дано не ни лъжат СЪС СТАТИСТИКАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още