IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе на предстоящите избори в България

Амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила, коментира служебният военен министър на Парламентарната асамблея на НАТО

11:04 | 25.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно на предстоящите избори. Това коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда от днес, 25 май, до 27 май в София.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации ще участват във форума,

Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност, предава БТА.

Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов, като допълни, че българската държава очаква такива дейности и е подготвена.

Запрянов коментира още по време на изложението си, че руски кораби не са нарушавали териториалните води на България, съобщава БГНЕС. Руските военни действия в Черно море обаче са се отразили негативно на икономическата зона на страната ни и на другите черноморски държави, допълни той.

Запрянов посочи, че амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила.

Според него Москва се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на целия регион на Западните Балкани.

Страната ни иска да изгради система за стратегически комуникации, за да възпре хибридните атаки и дезинформацията. Целта е да края на юни да бъде завършена конкретната стратегия.

Запрянов подчерта, че НАТО е крайъгълен камък за нашата сигурност.

Според него алиансът трябва да е активен в Черно море, за да се бори със стратегическите цели на Русия, както и че реториката на Москва за употреба на ядрени оръжия е неприемлива.

Междувременно в интервю за Economist генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призовава съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", коментира той, цитиран от БТА.

"Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", изтъква Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
wart
преди 3 седмици
Ат. Запрянов- тоя или е лицемер или е болен от неизлечимата болест наречена шизофрении. За да се хареса на Задокеанският господар е готов на всичко заради личните си интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още