IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек оптимизъм започва да се прокрадва сред собствениците на малък бизнес в САЩ

Спада броят на малките предприятия, които очакват кредитните условия да се влошат, както и на фирмите, повишили цените в рамките на юни

15:48 | 11.07.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на малките предприятия в САЩ, повишили цените в рамките на миналия месец, спада до най-ниското ниво от над две години, потенциално осигурявайки още една дезинфлационна сила в най-голямата икономика в света, съобщава Bloomberg.

Общо 29% от малките компании отчитат по-високи продажни цени през юни, което е с три пункта по-малко в сравнение с данните за май. Това е най-малкият дял на предприятията, които увеличават цените от март 2021 г., става ясно от доклад на Националната федерация на независимия бизнес (NFIB).

И макар инфлацията да се посочва като най-важния проблем на фирмите, тя далеч не е толкова остра, колкото беше преди година.

Ръстът на потребителските цени се забавя драстично след върха от миналия юни, като се очаква данните, които трябва да бъдат публикувани в сряда, да покажат, че тенденцията продължава и през юни 2023 г.

Въпреки това основният ценови натиск все още нараства, което вероятно ще накара Федералния резерв да възобнови повишаването на лихвените проценти на следващото си заседание след две седмици.

Спадът в дела на собствениците на малък бизнес, които повишават цените, също може да се окаже временен. Около 31% от малките предприятия заявяват, че планират да увеличат продажните цени през следващите три месеца, като това е най-високият процент от ноември насам.

Инфлацията отдавна тежи върху перспективите и печалбите на бизнеса, но донякъде ситуацията се подобрява. Четирима от 10 собственици през юни очакват по-лоши бизнес условия за следващите шест месеца, което представлява спад от отчетените през май петима от десет и е най-ниското ниво от февруари 2022 г.

По-малък брой компании спрямо предишното отчитане сега очакват по-ниски нива на печалба през следващите три месеца, което подкрепя повишаването на общия индекс на оптимизма сред бизнеса на NFIB до най-високото равнище от началото на годината. Мярката, която сега достига ниво от 91 пункта, съответства на най-високата оценка на икономист в анкета на Bloomberg, въпреки че все още изостава от тенденцията преди пандемията.

Междувременно спада броят на малките предприятия, които очакват кредитните условия да се влошат, а това също спомага за повишаване на оптимизма.

„В средата на годината собствениците на малък бизнес остават много песимистични относно бъдещите бизнес условия и техните перспективи за продажбите“, коментира главният икономист на NFIB Бил Дънкелбърг.

Наред с инфлацията респондентите посочват като основен проблем и качеството на труда. Делът на собствениците, съобщаващи за трудности при набиране на персонал, също се понижава леко спрямо май, въпреки че цифрата остава исторически висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Още тази година коалицията на воината ще издуе памперса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... догодина ще произведете една "волга" , но не е сигурно ... всичко върви според планЪт ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
В рубриката Ловци на лъжи тръгваме на лов за фалшиви новини в опит да ги изобличим. Темата днес е Зеленски, защото дезинформацията, свързана с него и неговата личност, се увеличи около посещението му, заяви в ефира на "Здравей, България" журналистът Ралица Ковачева от factcheck.bg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
При этом вкладчики продолжают выводить деньги из кредитных организаций: в США с февраля по 10 мая со счетов было выведено 529 миллиардов долларов, а в еврозоне за февраль-март около 89 миллиардов евро.https://ria.ru/20230711/krizis-1883514756.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още