IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващата сила на пазара на труда в САЩ предвещава още лихвени повишения

Междувременно обявените съкращения на работни места от американските работодатели се понижават през юни до осеммесечно дъно

17:36 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в САЩ показа нови признаци на устойчивост, след като нови данни очертаха ръст в броя на новите работни места в частния сектор, докато темпът на съкращения се забавя, а безработицата остава на досегашното си ниско ниво, съобщава Bloomberg.

Новите данни подкрепят очакванията на икономисти и сигналите на някои служителите на Федералния резерв за допълнителни лихвени повишения от страна на централната банка на САЩ, която продължава да се бори с ускорената инфлация, докато търси признаци за охлаждане на пазара на труда и заплатите.

Американските компании добавиха почти половин милион работни места през юни, като това е най-големият ръст от над година насам, сочи доклад на ADP Research Institute в сътрудничество с Stanford Digital Economy Lab. Отделни данни на Challenger, Gray & Christmas Inc. показаха, че обявените съкращения на работни места от американските работодатели се понижават през юни до осеммесечно дъно.

Въпреки че анализът на ADP често се различава от правителствения доклад за заетостта, който трябва да бъде публикуван в петък, цифрите все още са в съответствие с по-широката тенденция на пазара на труда, който се охлажда едва забележимо.

Ръстът на новите работни места в американския частен сектор нараства през юни. Източник: ADP/Bloomberg Ръстът на новите работни места в американския частен сектор нараства през юни. Източник: ADP/Bloomberg

Междувременно седмичните заявления за обезщетения при безработица нарастват с 12 хил. до 248 хил. броя, сочат данни на Министерството на труда. Въпреки че това е повече от прогнозираното, цифрата все още е под резултатът от юни, когато бяха отчетени 265 хил. молби - най-високото ниво от 2021 г.

Продължаващите молби, или броят на хората, които вече са подали първоначална молба и получават обезщетение, пада до най-ниското си ниво от февруари.

Други показатели дадоха да се разбере, че все пак някои части на американската икономика вече усещат ефектите от затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв. В края на юни нов анализ показа, че потребителските разходи губят инерция през по-голямата част от началото на годината, предвещавайки по-слаб растеж, като същевременно помагат за охлаждане на инфлацията. Разходите, коригирани спрямо инфлацията, показаха леко изменени през май и по същество са в застой след рязкото увеличение през първия месец на 2023 г., става ясно от данни на Бюрото за икономически анализи.

Междувременно проучване на Мичиганския университет очерта продължаващо подобряване на потребителските настроения към края на юни, въпреки че краткосрочните инфлационни очаквания остават на най-ниското си ниво от над десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още