IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ губят инерция, отразявайки помрачените перспективи

По-слабите потребителски разходи контрастират с последните данни, които иначе рисуват картина на устойчива икономика, а не на такава, което е на ръба на рецесията

18:55 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските разходи в САЩ - основният двигател на икономиката - загубиха инерция през по-голямата част от началото на годината, предвещавайки по-слаб растеж, като същевременно помагат за охлаждане на инфлацията, съобщава Bloomberg.

Разходите, коригирани спрямо инфлацията, са се изменили малко през май и по същество са в застой след рязкото увеличение през първия месец на 2023 г., показват данни на Бюрото за икономически анализи, публикувани в петък. Това може да помогне за допълнително облекчаване на ценовия натиск, след като един от предпочитаните показатели за инфлацията на Федералния резерв отчете спад миналия месец до най-ниското ниво от над две години.

На фона на данните от четвъртък, които показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е ревизиран в посока нагоре през първото тримесечие, което се дължи отчасти на по-големите от очакваното разходи, цифрите от петък очертаха нова посока на икономиката - към значително забавяне.

„Вече очаквахме забавяне на разходите през второто тримесечие“, споделят икономисти на Wells Fargo & Co. в бележка до клиенти. „Сега изглежда, че може да се наложи да намалим собствената си прогноза наполовина“, добавят те.

По-слабите потребителски разходи контрастират с последните данни, които иначе рисуват картина на устойчива икономика, а не на такава, което е на ръба на рецесията. Това до голяма степен се дължи на продължаващата сила на пазара на труда.

Солидният напредък при работните места и заплатите, които подкрепиха икономиката, която трябваше да се справя с над година лихвени повишения, бяха в центъра на посланието на Фед, че може да се наложи допълнително затягане на паричната политика, за да се охлади инфлацията.

Докато инфлацията в САЩ се охлажда, потребителските разходи губят инерция. Източник: BEA/Bloomberg Докато инфлацията в САЩ се охлажда, потребителските разходи губят инерция. Източник: BEA/Bloomberg

Въпреки че цифрите от петък показват, че разходите и инфлацията са се охладили, това все още може да не е достатъчно, за да разубеди служителите на Фед да изоставят идеята за още лихвени повишения, изтъква Рубила Фаруки, главен икономист за САЩ във High Frequency Economics.

„За Фед умереността в потреблението ще бъде добре дошла новина, както и забавянето на инфлацията“, коментира Фаруки, добавяйки: „Въпреки това, тези развития няма вероятност да променят много краткосрочния път на политиката, като служителите (на Фед) защитават мнението, че лихвите трябва да се повишат допълнително, към по-рестриктивна позиция“.

Намаляването при реалните разходи за стоки до голяма степен отразява спада в покупките на моторни превозни средства, показва докладът. Разходите за услуги се увеличават при по-стабилни разходи за международни пътувания и транспорт.

Потребителите също спестяват с един от най-бързите темпове от началото на миналата година, което може да сигнализира за допълнителна предпазливост относно бъдещето.

Индексът на цените на личните потребителски разходи расте с 0,1% през май, показват данните на Министерството на търговията в петък. Спрямо година мярката бележи смекчаване до 3,8%, което е най-бавният темп на растеж от над две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още