IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват с най-бързия си темп от 2021 г.

На некоригирана база молбите намаляват до 233 048 броя, водени от щати като Калифорния

18:45 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ намаляха миналата седмица с най-бързия си темп от октомври 2021 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на нов доклад на Министерството на труда.

Подадените за първи път молби са намалели с 26 хил. броя до 239 хил. броя през седмицата, приключила на 24 юни, става ясно от анализа на ведомството, публикуван по-рано в четвъртък. Данните са по-ниски спрямо оценките на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Продължаващите молби, или броят на хората, които вече са подали първоначална молба и получават обезщетение, спадат до 1,7 млн. броя за седмицата, приключила на 17 юни.

Броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ се понижава. Източник: Bloomberg Броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ се понижава. Източник: Bloomberg

Въпреки спада в броя на заявленията, търсенето на работници намалява бавно, докато увеличенията на лихвените проценти от Федералния резерв постепенно започват да оказват ефект върху по-широката икономика. Управителят на централната банка Джером Пауъл сигнализира, че пазарът на труда се охлажда според желанието на ведомството и ако този темп се запази, Фед може да ограничи загубата на работни места в бъдеще.

Данните за безработицата могат да бъдат накъсани на седмична база, особено около празниците. Четириседмичната пълзяща средна за първоначалните молби, която изглажда част от тази волатилност, достигна 257 500 броя, което все още е най-високото ниво от края на 2021 г.

На некоригирана база молбите намаляват до 233 048 броя, водени от щати като Калифорния, който смени големия скок от предходния период със спад. В Тексас също има значителен спад в броя на заявленията.

В четвъртък бяха публикувани актуализирани и данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за първото тримесечие, според които налице е по-голям от очакваното растеж.

БВП се е увеличил с 2% на годишна основа за периода януари-март вместо преди това изчисляваните 1,3%. Това е и значително над очакваните 1,4% от Dow Jones. Това обаче е забавяне спрямо предходното тримесечие, когато ръстът на икономиката бе 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още